Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Geoană: Európa stratégiai súlypontja keletre tolódik

Geoană: Európa stratégiai súlypontja keletre tolódik Románia

Az ukrajnai háború nyomán Európa stratégiai súlypontja keletre tolódik, és Románia nemcsak stratégiai, hanem gazdasági, politikai és technológiai szempontból is fontos országgá válhat – véli Mircea Geoană.

A NATO főtitkárhelyettese egy iaşi-i nemzetközi konferencián Olaf Scholz német kancellár egy prágai nyilatkozatát idézve rámutatott, azáltal, hogy Oroszország gyakorlatilag levált Európáról, a kontinens stratégiai súlypontja keletre tolódik. Az ukrajnai háború nyomán kialakult új helyzet megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a NATO keleti szárnyának országai, köztük Románia is, nemcsak nagyobb stratégiai jelentőséggel bírjanak, hanem gazdasági, politikai és technológiai szempontból is rendkívül fontosak legyenek. “A súlypont kelet felé tolódik, és ezt az új helyzetet ki kell használnunk” – fogalmazott.

Mircea Geoană szerint az ország keleti része, Moldva, Bukovina és Máramaros amellett, hogy katonailag védett területté válik, gazdasági szempontból, beruházások, infrastruktúra, életkörülmények tekintetében is fejlődhet.

A NATO főtitkárhelyettese elítélte az orosz hadsereg által Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúrája ellen indított támadásokat, és újfent arról biztosított mindenkit, hogy a NATO keleti szárnya és Románia a továbbiakban is megfelelő védelmet fog élvezni. 

forrás: Agerpres

fotó: Mircea Geoană/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük