Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Frissültek Románia árvízveszély- és árvízkockázati térképei

Frissültek Románia árvízveszély- és árvízkockázati térképei Románia

Bemutatták hétfőn a környezetvédelmi minisztériumban Románia frissített árvízveszély- és árvízkockázati térképeit.

Az eseményen Tánczos Barna miniszter elmondta, az éghajlatváltozás miatt egész Európában gyakoribbá váltak a komoly árvizek, éppen ezért fontos az esetleges kockázatok minél jobb feltérképezése.

“Ezt a célt szolgálják Románia frissített árvízveszély- és árvízkockázati térképei, amelyek az előző változatokhoz képest olyan pontosításokat tartalmaznak, amelyek nagymértékben segíthetik az önkormányzatokat. Az új térképek nem csak az árvizek lehetséges területi kiterjedését, hanem az esetleges vízmélységet, a lehetséges károk mértékét is mutatják. Így fontos eszközt jelentenek az urbanisztikai tervezésben, építkezési tilalom helyett a célzott intézkedésekre adnak lehetőséget az önkormányzatoknak” – idézte az RMDSZ közleménye a tárcavezetőt.

Tánczos példaként említette, hogy egy ház 70 cm magas talapzata adott esetben elég az árvízveszély csökkentésére egy olyan területen, ahol a térképek ennél alacsonyabb mélységű áradások kockázatát valószínűsítik. Tehát a térképek alapján sok árvízveszélyes területet kivonhatnak a szigorú építkezési tilalom alól.

Ugyanakkor rámutatott: a most elkészült térképek fontos alapot adnak arra is, hogy a hatóságok árvízvédelmi beruházásokat hajtsanak végre. “A minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Vízügyi Hatóságnak több száz millió lejes beruházást kell megvalósítania. Például időszakos víztározókat kell megépítenie, amelyek felfogják az esetleges árhullámot. Hasonló projekteken dolgozunk Hargita, Kovászna és Maros megyében is, ahol új ideiglenes vagy állandó víztározókat tervezünk. Ezeknek egy része a helyreállítási alapból épülhet meg” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az árvíztérképek frissítése része annak a folyamatnak, amellyel Románia gyakorlatba ülteti az uniós árvízvédelmi irányelvet. A térképek frissítésével a hatóságok megelőzték egy kötelezettségszegési eljárás elindítását is. A következő lépésben, 2023 márciusáig az árvízveszély-térképek alapján a helyi és országos szintű árvízvédelmi intézkedésekről árvízkockázat-kezelési terveket kell készíteni.

Az árvízveszély- és árvízkockázati térképek frissítése a Világbank támogatásával, a RO-FLOODS nevű projekt keretében valósult meg. Az elmúlt két évben mintegy 200 romániai és külföldi szakember gyűjtött be és dolgozott fel helyszíni és térinformatikai adatokat. A szakemberek egy internetes oldalt is létrehoztak a lakosság és a hatáságok tájékoztatására. 

forrás: Agepres

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük