Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Ellentmond egymásnak Barna és Orban az egyetemisták ingyenes vonatjegyei kapcsán

FRISSÍTVE: Ellentmond egymásnak Barna és Orban az egyetemisták ingyenes vonatjegyei kapcsán Románia

Ötven százalékos kedvezménnyel utazhatnak vonaton az egyetemisták, az év teljes szakában – nyilatkozta szerdán Dan Barna miniszterelnök-helyettes. Az utóbbi években a vasúti közlekedés teljesen ingyenes volt a felsőoktatásban tanulók számára.

Hirdetés
Hirdetés

„Jelen pillanatban a javaslatunk az, hogy az egyetemisták 50 százalékos kedvezményben részesüljenek a teljes év során, nem csupán a tanév ideje alatt. Jelenleg ez szerepel a költségvetés-tervezetben” – fogalmazott Barna.

Az USR-PLUS társelnöke elmondta, nem lesz felső korláta a kedvezményes utazások számának.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban hétfőn jelentette be, hogy a koalíción belül tárgyalások folynak az egyetemisták ingyenes vonatozási lehetőségének eltörléséről. Később Florin Cîțu miniszterelnök is megerősítette, hogy a költségvetési kiadások korlátozásának egyik lehetséges módja az egyetemistáknak biztosított szubvenciók csökkentése lenne.

Az egyetemista szervezetek azt kérték a kormánytól, ne töröljék el a számukra biztosított juttatást.

A jelenleg érvényben levő szabályozást 2017. február elsején fogadta el a Grindeanu-kormány. Ennek értelmében a nappali egyetemi oktatásban részesülő romániai és külföldi diákok – alapképzési, mesteri és doktori szinten egyaránt – ingyenesen utazhatnak a vonatok második osztályán, függetlenül az útvonaltól vagy az út hosszától. Korábban az egyetemi tanulók évente 24 alkalommal utazhattak féláron vonattal, a rendelkezésükre biztosított kuponok és az egyetemista igazolvány alapján.

FRISSÍTÉS/Orban: Nem ezt beszéltük meg a koalícióban

Szerdán Ludovic Orban is beszélt az egyetemistákat érintő változásokról, cáfolva a Dan Barna által bemutatott változatot. A PNL elnöke szerint még semmilyen döntést nem hoztak az ügyben, de nincs szó arról, hogy ne tennék lehetővé a diákok ingyenes közlekedését lakhelyük és az egyetem között.

„Megmarad az ingyenes utazás lehetősége az egyetemisták számára, azonban csak a lakóhelyükül szolgáló település és a tanulmányvégzés települése között. Nem kerül eltörlésre az egyetemre és az egyetemről haza való utazás ingyenessége. Ugyanakkor valamelyest csökkenni fog az ingyenes utazások száma” – fogalmazott Ludovic Orban.

A PNL elnöke szerint a nyilvánosság előtt hibásan jelentek meg az egyetemisták utazási támogatására vonatkozó információk. A diákok ugyanis továbbra is ingyenesen utazhatnak majd az állandó lakhelyük településéről abba a városba, ahol tanulnak, illetve haza. Ezen kívül további utazási támogatásokban is részesülni fognak. „Lehet, hogy én sem fogalmaztam elég érthetően, de ezt nem úgy kell érteni, hogy a jövőben nem fogjuk engedélyezni, hogy ingyenesen utazzanak az egyetemre” – mondta Ludovic Orban.

(Digi24/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük