Felhívás!

FRISSÍTVE: Éjjel kettőig lehet közlekedni húsvétkor

FRISSÍTVE: Éjjel kettőig lehet közlekedni húsvétkor Románia

A romániai egyházak képviselőivel tárgyalt szerdán Florin Cîțu miniszterelnök. A megbeszélésen az a döntés született, hogy húsvét éjszakáján csak éjjel kettőtől lép majd életbe a kijárási tilalom – értesült a Digi24.

Az intézkedés mind a katolikus, mind az ortodox húsvétra érvényes lesz.

A szertartásokon az érvényben levő egészségügyi szabályozások betartása mellett lehet részt venni – közölték a tárgyalásokon részt vevő források.

FRISSÍTÉS: A miniszterelnök megerősíttet a hírt

Módosítani fogják a hatóságok a kijárási tilalom szabályait, hogy a hívek részt vehessenek a húsvéti éjféli misén, illetve az ünnephez kötődő más egyházi szertartásokon – szögezte le a miniszterelnök csütörtökön, az egyházi illetékesekkel folytatott megbeszélést követően.

Florin Cîţu egy Facebook-bejegyzésben azt írja, az egyeztetésen megoldásokat kerestek arra, hogy a keresztények idén egészségügyileg biztonságos módon vehessenek részt a húsvéti templomi szertartásokon. Végül az a határozat született, hogy ennek érdekében húsvétkor lazítanak a kijárási korlátozásokon, módosul az intervallum, amely alatt érvényben lesz a tilalom.

A kormányfő ugyanakkor felhívást intézett az egyeztetésen jelen levő egyházi képviselőkhöz, hogy támogassák híveik körében a koronavírus elleni oltókampányt.

Florin Cîţu szerint szó esett a megbeszélésen a koronavírusban elhunyt személyek temetési szertartásával kapcsolatos szabályok módosításáról is, az új előírásokat az egyházi illetékesekkel közösen dolgozzák majd ki.

FRISSÍTÉS 2: Kelemen Hunor nyilatkozata

A kormány éjjel kettőig feloldotta a kijárási tilalmat nagyszombat éjszakáján – közölte csütörtökön Kelemen Hunor.

“Ma Florin Cîţu miniszterelnökkel, Raed Arafat államtitkárral, a kormány több tagjával közösen a Romániában elismert egyházak képviselőivel folytattunk megbeszélést a húsvéti ünnepek idejére életbe lépő járványügyi intézkedésekről. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a közelgő húsvét nagyszombatján, vagyis április 3-áról 4-ére virradó éjszaka, hajnali 2 óráig feloldjuk a kijárási tilalmat, és ugyanígy járunk el a keleti egyházak húsvétjának esetében is” – írja Facebook-bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint ez egy “fontos intézkedés”, mert lehetőséget teremt a híveknek, hogy részt vegyenek a feltámadási szertartáson.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások