Felhívás!

Forrong a közvélemény

Forrong a közvélemény Románia

Amint arról tegnapi lapszámunkban röviden beszámoltunk, ismét tüntetők vonultak utcára az ország nagyvárosaiban vasárnap a kormány közkegyelmi tervezete ellen tiltakozva. Egymást követik a nyilatkozatok a tervezetről, amelynek kapcsán tegnap közmeghallgatást rendelt el az igazságügyminiszter.

Bukarestben az interneten terjesztett felhívásra gyűltek össze az Egyetem-téren, az Agerpres hírügynökség csendőrségi forrásokra hivatkozva több mint húszezer tüntetők említett, a Mediafax hírügynökség legalább harmincezresre becsülte a tömeget. Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron és más nagyvárosokban is ezrek vonultak utcára.

Mint ismeretes, a szociálliberális kormány egy közkegyelmi és egy másik, a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezettel készül enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságán. A jobboldali ellenzék és Klaus Johannis államfő viszont azt állítja: valójában a korrupt politikusokat akarják megmenteni a felelősségre vonástól. Johannis a tüntetéseken kifejezett népakaratra hivatkozva hétfőn felszólította a szociálliberális kormányt, hogy tegyen le közkegyelmi tervezetéről és a büntető törvénykönyv módosításáról. Szerinte érett demokráciában a parlamenti többség nem élhet vissza az általa „ideiglenesen birtokolt hatalommal”, és nem veheti semmibe a polgárok akaratát.

A szakmai szervezetek és Románia külföldi partnerei által is kifogásolt tervezeteket kezdeményező Florin Iordache igazságügyi miniszter tegnap közmeghallgatást rendezett a témáról. A sok érdeklődő miatt két felvonásban megrendezett találkozó elején a miniszter leszögezte: a tárca által javasolt, a börtönök túlzsúfoltságán enyhíteni hivatott közkegyelem nem a politikusoknak készült, és alkalmazása során nem bocsátanának szabadon gyilkosságért, nemi erőszakért vagy korrupcióért elmarasztalt elítélteket.
A politikus a közmeghallgatást követő sajtóértekezletén megígérte, hogy az ott elhangzott észrevételek és a társadalmi vita során írásban beküldött javaslatok figyelembe vételével fogja kidolgozni a tervezetek végső formáját. Azt azonban nem árulta el, hogy a büntetőjog módosítását – azonnal hatályba lépő – sürgősségi kormányrendelettel, vagy gyorsított parlamenti eljárással akarja-e életbe léptetni.

A közkegyelmi kezdeményezés azért ütközött a jobboldali ellenzék és civil szervezetek heves tiltakozásába, mert szerintük a bukaresti kormánytöbbség valójában a korrupt politikusokat akarja megmenteni a felelősségre vonástól. Klaus Johannis múlt héten népszavazást kezdeményezett a romániai korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi követelményekről. A kormányoldal szerint viszont a büntetőjogi tervezetek körül az államfő szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa.
A PSD és az ALDE „alábecsülte a rendszer reakcióját” a közkegyelmi és a Büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó rendeletek kapcsán – véli Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke. „Azt hiszem, kommunikációs szempontból jobban elő kellett volna készíteni mindezt. A koalíció tagjaként felvállalom ezt a mulasztást. Nem számoltunk mindazzal, ami végül bekövetkezett” – nyilatkozta Tăriceanu vasárnap.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.