Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Források: a schengeni értékelő testület jelentése „nagyon pozitív” Románia számára

Források: a schengeni értékelő testület jelentése „nagyon pozitív” Románia számára Románia

A schengeni csatlakozás feltételeit vizsgáló szakértői testület szerdán Brüsszelben bemutatásra kerülő jelentése „nagyon pozitív” Románia számára – közölték kedden kormányzati források.

Ugyanezen források szerint Hollandia nem küldött szakértőket a testületbe, arra hivatkozva, hogy az ellenőrzés „nem volt elég széles körű”, bizonyos területekre nem terjedt ki.

Románia javasolta Hollandiának, hogy küldjön egy külön szakértői testületet az országba, ez idáig azonban nem válaszoltak a felkérésre. Ugyanakkor a román belügyminiszter megállapodott egy hágai látogatásról holland hivatali kollégájával, ennek időpontjáról később döntenek.

Kormányzati illetékesek azt is megjegyezték, hogy az Európai Parlament által Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról elfogadott állásfoglalásban a szervezett bűnözésre való hivatkozás Bulgáriára vonatkozik.

Hozzátették, ha decemberben megszületik a döntés Románia felvételéről a schengeni övezetbe, a szabad mozgást biztosító térségbe való tulajdonképpeni belépés márciusban valósul meg.

Az Európai Bizottság és a tagállamok szakértői szerdán mutatják be Brüsszelben a schengeni kérdésekkel foglalkozó munkacsoportnak a Romániáról és Bulgáriáról készített jelentésüket és annak következtetéseit. Ezt követően az Európai Tanácsnak meg kell tennie a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a két ország Horvátországgal együtt a szabad mozgást biztosító térség teljes jogú tagjává váljon – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az EB belügyi, migrációs és belbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője, Anitta Hipper.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának kérdése szerepelhet az EU igazságügyi és belügyminisztereit tömörítő tanácsa december 8-9-i ülésének napirendjén. A schengeni térség bővítéséről szóló végső döntést egyhangúlag hozzák meg a tagok. Jelenleg csak Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia nem tagja a schengeni térségnek, amelybe nem uniós országok (Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein) is tartoznak.

forrás: Agerpres

fotó: Európai Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük