Felhívás!

Földek külföldi kézben

Földek külföldi kézben Románia

A romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40%-a idegen állampolgárok tulajdonában van – állította tegnapi sajtótájékoztatóján Daniel Buda európai parlamenti képviselő. Így lassan okafogyottá válik a nacionalisták által oly nagy előszeretettel hangoztatott „nem adjuk el az országot”, ha már fele a használható mezőgazdasági területeknek el van kótyavetyélve.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei székházában tartott sajtókonferencián Buda arról számolt be, hogy Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43%-a külföldi kézben van – tudósított az Agerpres hírügynökség. Emiatt megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a román piacra, a romániai termőföldeket pedig megműveletlenül hagyja – vélekedett az EP-képviselő, aki szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy a románok saját országukban lesznek eperszedők.
Arra az újságírói kérdésre, hogy egy, a földterületek megvásárlási jogát korlátozó törvény nem vonná-e maga után a Romániával szembeni kötelezettségszegési eljárást, mint ahogy az Magyarország esetében is történt, az EP-képviselő Franciaország példáját említette. „Franciaországban tíz évet kell élned az adott régióban, ha mezőgazdasági területet akarsz venni, francia nőt kell feleségül venned, be kell bizonyítanod, hogy aktív mezőgazdász vagy – én semmi mást nem teszek, csak a francia mintát átültetem Romániára. Nem kell nekem feltalálnom a kereket. Ha ezt bevezetnénk, többé senki nem vásárolna területeket spekulációs célzattal, mint most” – jelentette ki Buda, aki szerint jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatás olyan cégekhez kerül, amelyek többségi tulajdonosa nem uniós állampolgár.
„Az első tíz cég, amely támogatást kap, nem az Európai Unióból van, hanem azon kívüli országokból: Libanonból, Kínából, satöbbi. Mi a támogatásokat az EU-n kívülre exportáljuk” – állította az európai parlamenti képviselő.
2014 májusában egyébként hatályba lépett a mezőgazdasági területek adásvételének új szabályozása: alkalmazási rendelettel egészítették ki az év márciusában kihirdetett új földtörvényt, amely a társtulajdonosok, a szomszédok, a bérlők, a településen élő gazdák és a román állam elővásárlási jogosultságával nehezítette a külföldiek földvásárlását. Az új szabályozást azért kellett életbe léptetni, mivel 2014. január elsején járt le a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó, az ország uniós csatlakozásakor kikötött hétéves moratórium.
Szakemberek szerint az országban mintegy kilencmillió hektárt tesz ki a megművelt mezőgazdasági földterület nagysága. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások