Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Florin Cîţu pénzügyminiszter a PNL javaslata a miniszterelnöki tisztségre

Florin Cîţu pénzügyminiszter a PNL javaslata a miniszterelnöki tisztségre Románia

Florin Cîţu pénzügyminiszter a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslata a miniszterelnöki tisztségre – tudta meg az Agerpres hírügynökség liberális forrásokból.

Hirdetés
Hirdetés

A kérdésről a PNL országos politikai tanácsa döntött. A szavazáson egyetlen tartózkodással fogadták el a javaslatot.

Eldöntötték ugyanakkor azt is, hogy Ludovic Orban pártelnököt támogatják a képviselőház elnöki tisztségére.

Határozat született arról is, hogy a kormányalakításról kizárólag az USR PLUS és az RMDSZ képviselőivel, illetve a nemzeti kisebbségek frakciójával tárgyalnak, a PSD és az AUR nem jöhet szóba. A tárgyalóbizottságot a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt vezeti majd.

A PNL országos politikai tanácsának ülése után Ludovic Orban a sajtónak nyilatkozva elmondta, azért döntöttek Florin Cîțu jelölése mellett, mert nehéz időszak következik, és “hiteles miniszterelnökre van szükség a politikai partnerek, az európai partnerek és az üzleti szféra előtt”.

Orban hozzátette, a  jelöléskor figyelembe vették azt is, hogy a jelölt a jövendőbeli koalíciós partnerek számára is elfogadható legyen. A tárgyalások csütörtökön kezdődnek.

Florin Cîțu megköszönte párttársainak a bizalmat és megtiszteltetésnek nevezte a jelölést. Prioritásnak tekinti, hogy minél előbb létrejöjjön a megegyezés a parlamenti többségről.

A miniszterelnöki tisztségre kezdetben Nicolae Ciucă tűnt befutónak, a pártban azonban nem mindenki értett egyet a védelmi miniszter jelölésével.

Cîțu ez év februárjában már volt egyszer kormányfő-jelölt, azt követően, hogy az Orban-kormány megbukott a bizalmi szavazáson.

A pénzügyminiszter által vezetett kabinet megszavazására végül azonban nem került sor, miután Cîțu – mindössze pár perccel a parlamenti szavazás előtt – visszaadta mandátumát. Utólag elismerte, hogy csak azért fogadta el a jelöltségét, hogy a PNL kiprovokálhassa az előrehozott választások kiírását.

Ciolacu: csúfolódás a román gazdaság sírásóját, Florin Cîţut javasolni miniszterelnöknek

“Csúfolódásnak” minősítette szerda este Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ‘a román gazdaság sírásóját’, Florin Cîţut javasolja miniszterelnöknek.

“A liberálisok semmit sem értettek a románok szavazatából! Csúfolkodás a román gazdaság sírásóját, Cîţut javasolni miniszterelnöknek. Ezeket az eszméletlen embereket csak a húsosfazék érdekli, miközben naponta több száz ember hal meg a vírus miatt. Egyáltalán nem érdeklik az emberek, mert különben a PSD javaslatát, Dr. Alexandru Rafilát támogatnák. Csak annyit akarnak, hogy folytassák a lopást, és több tízmilliárd euró kölcsönt vegyenek fel, amit politikai ügyfeleik zsebébe juttassanak. A románok mindegyiküket szankcionálták, nem csak Orbant. Semmi legitimitásuk sincs! A PSD soha nem támogathat ilyen gyalázatos javaslatot. És ha a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ megteszi, akkor részesei lesznek ennek a nemzeti katasztrófának. Azt hiszem, itt az ideje, hogy a románok fellázadjanak azok ellen, akik megpróbálják elkobozni voksaikat” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu.

(Agerpres/Hotnews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük