Felhívás!

Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt új elnöke

Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt új elnöke Románia

Florin Cîţut választotta elnökéül a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

A szombati kongresszuson Florin Cîţunak 2878 küldött szavazott bizalmat, míg ellenfele, Ludovic Orban 1898 voksot kapott.

Az eredmény kihirdetése után Florin Cîțu kijelentette, a Nemzeti Liberális Párt mától egy egységes párt.

“Az eredmény megtisztel, ugyanakkor felelősséggel jár” – fogalmazott a PNL új elnöke, hozzátéve, hogy nem lepte meg a pártelnökválasztás eredménye, mert “a nyertes csapat” jelenti az egyetlen megoldást Románia számára. “Ígérem, hogy minden liberális elnöke leszek. Mától egységes párt vagyunk, és minden erőforrásunkat felhasználjuk majd politikai ellenfelünk, a Szociáldemokrata Párt ellen” – nyomatékosította.

Az elnökválasztást elvesztő Ludovic Orban bejelentette, lemond a képviselőház elnöki tisztségéről.

“A lemondásom hétfőn Florin Cîţu megválasztott elnök asztalán lesz” – mondta a PNL volt vezetője.

Miután gratulált a győztesnek, Ludovic Orban a liberális értékekhez való ragaszkodásáról beszélt a küldötteknek. Emlékeztette őket arra, hogy politikusi pályafutásának 31 éve alatt a liberális eszmék szolgálatában állt. Közölte, hogy a meggyőződésein nem változtat. “Ugyanúgy fogok politizálni, ahogy eddig, a kollégáim mellett” – jelentette ki.

Ludovic Orban közölte, véget ért a partnerségen alapuló kapcsolata Klaus Iohannis államfővel.

“Nem létezik már semmiféle partnerség Ludovic Orban és Klaus Iohannis között” – fogalmazott.


Előzmények:

Elkezdődött a bukaresti Romexpo kiállítási központban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kongresszusa, amelyen megválasztják a nagyobbik kormánypárt új elnökét.

A PNL vezetői tisztségére Ludovic Orban jelenlegi pártelnök és Florin Cîţu miniszterelnök pályázik.

A kongresszuson jelen van Klaus Iohannis államfő, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője, Cristian Diaconescu is.

A küldöttek csak oltási igazolással, negatív koronavírusteszttel vagy a betegségből való felgyógyulást bizonyító igazolvánnyal léphettek be az esemény helyszínére. A kongresszus elkezdése előtt a szervezőbizottság elnöke, Theodor Stolojan felhívást intézett a résztvevőkhöz, hogy tartsák egymástól a megfelelő fizikai távolságot, és ne tömörüljenek a meghívottak köré.

Stolojan bejelentése szerint 3660 küldött van jelen a rendezvényen.

A tisztújító kongresszusnak helyet adó Romexpo épülete előtt tiltakozók fogadták az érkezőket. Közöttük voltak a Declic közösség tagjai is, akik felróják az alakulatnak, hogy az elnöki tisztségért folyó belső küzdelem válságba taszította az országot, és az illetékes döntéshozók “koncosztozkodás” közben megfeledkeztek az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról.

Mellettük más tüntetők is vannak a Romexpo előtt, akik nem azonosulnak egyetlen párttal vagy szervezettel sem.

Cîţu: Romániának liberalizmusra van szüksége

Romániának liberalizmusra van szüksége – jelentette ki Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombati tisztújító kongresszusán, amelyen Ludovic Orbannal verseng az alakulat elnöki tisztségéért.

Miközben a miniszterelnök a Liberális Románia címet viselő elnökválasztási programját ismertette, Ludovic Orban támogatói kifütyölték, és a kormányfői tisztségről való lemondását kérték.

“Tudják-e azok a küldöttek, akik a lemondásomat követelik, hogy ez saját kormányuk megbuktatását jelentené? Ilyent csak Dragnea tett” – szólt az ellentábor tagjaihoz a miniszterelnök arra utalva, hogy Liviu Dragnea pártelnöki mandátuma alatt a szociáldemokraták kétszer is megbuktatták a saját kormányukat. Cîţu hangsúlyozta, a belső választásokat megelőző kampány során bejárta az országot, és megtapasztalta, hogy mire van szükségük a románoknak. “Romániának liberalizmusra van szüksége” – nyomatékosította.

Beszéde közben ellenjelöltje, Ludovic Orban jelenlegi pártelnök arra kérte támogatóit, ne szakítsák meg bekiabálásaikkal Cîţu beszédét, hagyják, hogy a miniszterelnök ismertesse a programját.

Erre reagálva Florin Cîţu azt mondta, nincs szüksége Orban közbelépésére.

“Elnök úr, nincs szükségem támogatásra. Indítványomat valamennyi román éljenzése közepette is be tudom mutatni, rendben van ez így” – fogalmazott.

Cîțu kijelentette, Ludovic Orbannak fontos szerepe volt a Nemzeti Liberális Párt életében, az alakulatnak azonban most olyan döntést kell hoznia, amellyel újabb szintet léphet.

A kormányfő rámutatott, méltányolja azokat a jó dolgokat, amelyeket Ludovic Orban elnökként tett a pártért, mint ahogyan korábban a tévedéseit sem hagyta szó nélkül. “Most azonban olyan döntést kell hoznia a PNL-nek, amellyel szintet léphet a párt” – fogalmazott. Hozzátette, nem személyes küzdelem a kettejüké, a tét egy új irány megszabása a párt számára. “Tudom, hogy ellenfelem is tisztában van ezzel, de nem hajlandó elfogadni, mert politikai karrierje és elnöki pozíciója forog kockán” – fogalmazott beszédében Cîţu.

A miniszterelnök kiemelte, a nagy ősök ismételt megidézése nem elegendő, az emberek tetteket akarnak látni, ezért arra biztatta a küldötteket, hogy “a tettek emberét” válasszák meg elnöküknek, aki a liberális Románia támogatója.

Meglátása szerint a kongresszus megerősíti a PNL-t, amely jól kormányozza az országot, jól kezelte az egészségügyi válságot.

“Románia zöld ország volt mostanig, és én csak annyit mondok: amíg én leszek a PNL elnöke, nem zárjuk be a bevásárlóközpontokat, nem zárjuk be a cégeket, nem zárjuk be a piacokat, nem zárjuk le a gazdaságot” – jelentette ki.

Florin Cîţu ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy vezetése alatt a PNL nem fog szövetségre lépni a Szociáldemokrata Párttal (PSD), amelyet a liberálisok legnagyobb ellenségének tart. “Elhatárolódunk ettől a toxikus párttól, amelyik csak rosszat tett a románoknak. Ellenzékben tartjuk most is, és 2024 után is” – fogalmazott, hozzátéve, jómaga soha nem fogja megkísérelni bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni saját kormányát.

Mint kifejtette, a Iohannis elnökkel való partnersége őszinte, az államfő és a PNL közösen jelentik a megoldást Románia számára.

A kormányfő hangsúlyozta, a PSD mellett volt koalíciós kollégái is különféle vádakkal illették, ő azonban minden esetben bebizonyította, hogy nincs igazuk, és megvalósította ígéreteit, amit a hivatalos adatok is alátámasztanak.

“Ezek a választások nem rólam vagy Ludovic Orbanról szólnak, hanem a Nemzeti Liberális Párt jövőjéről a politikában most és 2024 után, amikor négy választást kell végigvinnünk a PSD ellen. És én vagyok a PSD legnagyobb ellensége, én vagyok az egyetlen, aki győzelemre viheti a PNL-t 2024-ben” – mondta még Florin Cîţu.

Orban: kétlem, hogy pártelnökként Florin Cîţu a párttagok konzultálásával hozza meg döntéseit

Ludovic Orban jelenlegi pártelnök kétségét fejezte ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombati tisztújító kongresszusán mondott beszédében azzal kapcsolatban, hogy Florin Cîţu konzultálni fog a párttársaival a fontos döntések meghozatalakor, ha átveszi az alakulat vezetését.

A politikus kifejtette: nem tud arról, hogy ellenjelöltje bárkivel is tanácskozott volna, mielőtt menesztett a környezetéből több liberális kormánytisztviselőt. Ludovic Orban emlékezete szerint a kormányfő Alexandru Nazare pénzügyminiszter leváltásáról sem egyeztetett a párttársaival.

“Kikérte ugyan a véleményem, de én nem értettem vele egyet. Miért kell meneszteni egy olyan minisztert, aki jól teljesített?” – idézte fel Nazare leváltásának körülményeit a PNL elnöke. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök az USR PLUS kormányból való kilépését kiváltó döntései előtt sem konzultált a párt illetékes testületeivel.

Orban kijelentette: úgy érzi, hogy erkölcsi győzelmet aratott Florin Cîţu felett. Arra biztatta a küldötteket, hogy a PNL érdekeit szem előtt tartva döntsenek a pártelnök személyéről, és arra a jelöltre szavazzanak, aki képes kormányon tartani a pártot és megoldani a jelenlegi válságot. “Ne arra a jelöltre szavazzatok, (…) akinek a színre lépése óta csökkent a PNL támogatottsága. (…) Szavazzatok arra, aki közületek való, mellettetek nőtt fel, részt vett az elmúlt harminc év küzdelmeiben, és van ereje, energiája és intelligenciája győzelemre vinni a pártot” – jelentette ki a politikus.

Ludovic Orban azt hangoztatta, hogy a parlamenti választások után megalakult koalíció helyreállításának a híve, mert csak a PNL, az RMDSZ és az USR PLUS által támogatott kormány képes megvalósítani egy olyan kormányprogramot, ami jó irányba viszi Romániát. A koalíció helyreállításának azonban az a feltétele, hogy ne Florin Cîţu legyen a PNL elnöke.

“Hogyan állhatunk a kongresszus után a partnereink elé, ha a válságot kiprovokáló személy lesz a pártelnök egy olyan jelölt helyett, akinek van megoldása erre a válságra?” – jelentette ki Orban, aki azt ígérte a küldötteknek: ha a PNL elnöke marad, képes lesz helyreállítani a koalíciót, amelyik egy liberális miniszterelnök vezetésével négy évig kormányozhatja az országot.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az USR PLUS csak akkor térne vissza a kormányba, ha nem Florin Cîţu a miniszterelnök. Ez a feltétel szerinte “szinte lehetetlen” helyzetbe hozta a PNL-t. Ugyanakkor utalt arra, hogy a koalíció helyreállítása nélkül csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával lehet a parlamentben kormánytöbbséget biztosítani.

“Azt hiszik, hogy van olyan józan gondolkodású liberális politikus, aki egyetért PSD-vel való egyezséggel, az egykori USL helyreállításával, a Nemzeti Liberális Párt kompromittálásával fű alatti alkudozások révén? Én nem hiszem. (…) Naiv és nem ismeri a PSD-t az, aki azt hiszi, hogy a szociáldemokraták által a parlamentből támogatott, kisebbségi kormánynak hosszú élete lesz” – fogalmazott beszédében a PNL elnöke.

Iohannis: a párt leendő elnökének be kell bizonyítania, hogy továbbra is a PNL a legjelentősebb alakulat Romániában

Nehéz küldetése lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) leendő elnökének, hiszen be kell majd bizonyítania, hogy továbbra is a PNL a legjelentősebb párt Romániában – szögezte le Klaus Iohannis az alakulat szombati tisztújító kongresszusán mondott beszédében.

Az államfő ugyanakkor kifogásolta, hogy a pártelnökválasztás kampányában kevés volt az érdemi vita, ritkás esett szó a jelöltek programjáról, terveiről, annál több volt viszont a személyeskedő támadás.

“Ne áltassuk magunkat, nem lehet az álláspontok ütköztetésének teljesen demokratikus gyakorlatára hivatkozva kimagyarázni az elmúlt hónapokban tapasztalt kisiklásokat és személyeskedő támadásokat. Ilyesminek nem szabad többé előfordulnia nemcsak a PNL-ben, hanem egyetlen romániai pártban sem” – fogalmazott. Hozzátette, “súlyos állítások, durva szavak hangzottak el”, amelyek aláássák az egyébként is nehéz időszakban kormányzó párt hitelességét.

Iohannis kijelentette, a választási konfrontációk ideje lejárt, a vezetőség megválasztása után mindkét csapatnak a PNL egységének megőrzésát kell szem előtt tartania.

“Ne felejtsük el, hogy 2020-ban négy év politikai stabilitást ígértünk az embereknek, olyan éveket, amelyek alatt Románia elkezdi és befejezi a nagy strukturális beruházásokat és a régóta várt rendszerszintű reformokat” – nyomatékosította.

Iohannis szerint a PNL “érettségi vizsga előtt áll”, és a belső választásoknak nem csak az a tétjük, hogy ki tölti be az elnöki tisztséget.

“A belső választások a jobb projektekről, a hatékonyságról, a megújulásról, az emberekkel való újbóli kapcsolatfelvételről szólnak. A Nemzeti Liberális Pártnak kötelessége meghallgatnia a választóit, tanulnia a választásokkor feladott leckéből, és alkalmazkodnia napjaink valós problémáihoz” – mondta még az államfő.

Iohannis közölte, mielőbb véget kell vetni a jelenlegi kormányválságnak, hozzátéve, hogy semmi nem indokolja Florin Cîţu miniszterelnök lemondását vagy leváltását.

Az államfő leszögezte, a kormánynak folytatnia kell a munkát, semmi nem indokolja, hogy a miniszterelnök lemondjon vagy hogy leváltsák.

“Amikor a liberális kormányfőt és a párt minisztereit támadások érik minden oldalról, a teljes PNL-nek szolidaritásról kellene tanúbizonyságot tennie, és minden erejével támogatnia kellene őket” – fogalmazott, hozzátéve, nem érti “a párton belüli szabotázsakciókat”.

Iohannis rámutatott, a PNL-nek nemcsak hogy kormányon kell maradnia, de adottak a feltételek ahhoz, hogy a következő tíz évben liberális kormány vezethesse az országot. “Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, konkrét tettekre van szükség, nem beszédekre és ígéretekre” – nyomatékosította.

Az államfő ismételten felelősségteljes magatartásra szólította fel a kormánypártokat. Emellett felhívta valamennyi parlamenti alakulat figyelmét arra, hogy ha a válság elhúzódik, a választók végleg elveszítik a bizalmukat a politikai osztályban. “Ez nagyon veszélyes lenne, mert amikor az emberek csalódnak az érdekeik képviselőiben, betölthetetlen űr keletkezik a választók és a választottak között” – jelentette ki.

Iohannis szerint a kormányzás prioritásai nem változnak. Ezek között az egészségügyi és infrastrukturális befektetéseket, a bürokrácia megszüntetését, a digitalizációt, a rászorulók fokozott állami támogatását említette.

“A románok magasabb színvonalú oktatást akarnak a gyermekeiknek, meg akarják valósítani azt az európai álmukat, hogy egy szabad és demokratikus jóléti társadalomban éljenek” – fogalmazott az államfő. Hozzátette, hogy más európai államokhoz hasonlóan Romániának is több, egymásra tevődő válsággal kell szembenéznie, és ezek kezeléséhez hatékony kormányra van szükség.

Klaus Iohannis kifejezte bizakodását aziránt, hogy partnersége a liberálisokkal folytatni fog.

Az államfő optimistán beszélt a PNL jövőjéről. Kifejezte azt a meggyőződését, hogy a liberálisok hatékonyan, az ország közép- és hosszú távú fejlesztését szemük előtt tartva fognak kormányozni.

“Mindig számíthattok a közreműködésemre annak a programnak a megvalósításában, amelyért a románok bizalmat szavaztak nekünk” – fogalmazott. Arra kérte a küldötteket, hogy a kongresszus végeztével maradjanak egységesek. “Látom, tele vagytok energiával, de a végén egy csapatban kell maradnunk” – jelentette ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások