Felhívás!

Firea: hazugsággal a PSD nem tudja megreformálni magát, és nem tudja visszaszerezni szimpatizánsait

Firea: hazugsággal a PSD nem tudja megreformálni magát, és nem tudja visszaszerezni szimpatizánsait Románia

Elhatárolódott a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti szervezetének elnöke, Gabriela Firea a párt vezetőségének azon döntésétől, miszerint beveszik az alakulat országos végrehajtó bizottságába (CEx) azoknak a szakszervezeteknek az elnökeit, amelyekkel együttműködési megállapodást írt alá a PSD.

Viorica Dăncilă pártelnök a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka jelentette be, hogy azoknak az érdekvédelmi szervezeteknek az elnökei, amelyekkel megállapodást írtak alá – például a CNSLR Frăţia vagy a Rendőrök és Katonák Szövetsége -, automatikusan a PSD országos végrehajtó bizottságának tagjaivá és alelnökeivé válnak. Dăncilă ezzel magyarázta a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) volt elnöke, Gabriel Oprea jelenlétét a pártszékháznál.

Erre reagálva egy hétfői Facebook-bejegyzésben Firea azt írja, nyilvánosan elhatárolódik “a románok elsöprő többsége és párttársai véleményének semmibevételétől”, attól, hogy a CEx tagjainak tudomása és jóváhagyása nélkül vesznek be a vezető testületbe tagokat, “azzal az indokkal, hogy most már nem pártokat, hanem… szakszervezeteket vezetnek”.

A bukaresti főpolgármester szerint a CEx-ben csak a bizonyos szakszervezetekkel való együttműködés tényét bocsátották szavazásra, az elnökök nevét nem olvasták fel, mint ahogyan arról sem történt említés, hogy az illető személyek – akik közül egyesekről állítása szerint sosem hallott – automatikusan az alakulat alelnökeivé válnak.

Firea úgy véli, “hazugsággal” a PSD nem tudja megreformálni magát, és nem tudja visszaszerezni elpártolt szimpatizánsait.

“Az ország gyermekei érdekében, akik többet érdemelnek a politikusok részéről, vállalok minden kockázatot, és nem fogadok el kompromisszumokat. A hibák és a kompromisszumok késztették arra a románokat, hogy ilyen nagy számban válasszák a kisebbik rosszat. Fáj, de tökéletesen megértem őket! (…) Csalódott vagyok, amiért ilyen gesztussal kezdjük el zuhanásunk kielemzését. (…) A PSD nem lehet senkinek a magánvállalkozása. Atyám, tényleg azt akarják, hogy a hátsó ajtón vonuljunk ki a történelemből?” – zárja bejegyzését Gabriela Firea.

Ciolacu: a PSD katasztrofális eredményt ért el; új kezdetre van szükség

A Szociáldemokrata Párt (PSD) katasztrofális eredményt ért el az elnökválasztáson, ezért új kezdetre van szüksége – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu, az alsóház elnöke.

A párt Buzău megyei szervezetének vezetője úgy ítéli meg, hogy miután az európai parlamenti választáson gyengén szerepelt a párt, és most minden idők legkisebb számú szavazatát kapta, nem elégséges a megyei szintű elemzés, meg kell vizsgálni azt is, hol hibáztak országos szinten.

“Azt gondolom, hogy most itt az ideje megnézni, valójában hol történt tévedés központi szinten, észszerűen megítélni a helyzetet és cselekedni. A PSD-nek új kezdetre van szüksége. Hat hónapon belül helyhatósági választások lesznek. Ott már nem engedhetjük meg magunknak, hogy veszítsünk!” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

“Nem kezdhetjük a párt újraépítését olyanokkal,akiknek fogalmuk sincs arról,hogy mivé kellene alakulnia a PSD-nek”

Nem kezdhetik a párt újraépítését olyanokkal, akiknek fogalmuk sincs arról, mivé kellene alakulnia a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) – állapította meg Mihai Fifor, leszögezve: ‘új politikai garnitúrára” van szükség.

‘A PSD már nem engedheti meg magának, hogy további csalódásokat okozzon választóinak. Új politikai garnitúrával kell előállnunk, amely valóban ígéretes és hiteles perspektívát kínál” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Fifor, hozzátéve, sok olyan “régi, harcos tagja” van a pártnak, akik bármikor alkalmasak lennének a vezetői tisztségek betöltésére.

“Nem ellenzem párton kívüli személyek befogadását vagy visszafogadását, hiszen nyitottaknak kell lennünk azokkal szemben, akik pluszértéket hozhatnak a pártnak. De azt hiszem, minden eddiginél nagyobb szükség van egy őszinte és mélyreható elemzésre, egyeztetésre a párt minden szintjén. Ez kell hogy legyen a PSD újratervezésének a hajtómotorja” – fogalmazott.

Ciolacu informális megbeszélésre hívta a PSD megyei szervezeteinek vezetőit

Informális megbeszélésre ülnek össze hétfő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) fiókszervezeteinek vezetői Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a PSD Buzău megyei szervezete elnökének meghívására, erősítették meg az Agerpres hírügynökségnek politikai források.

A parlament épületében zajló megbeszélés témája a források szerint a párt államelnöki választáson elért eredménye és a párt stratégiája a helyhatósági választásokon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.