Felhívás!

Filozófusok sajtópere

Gabriel Liiceanu (sz. 1942) magánszemélyként és a Humanitas Kiadó vezetőjeként bíróságon követel kétszer 50 ezer eurós erkölcsi kártérítést Liviu Antonesei (sz. 1953) jászvásári (Iași) írótól. A rágalmazási per tárgya az Antonesei egyik terjedelmes sajtónyilatkozata, ahol újságírói kérdésekre válaszolva egyebek között a Gabriel Liiceanu személye is szóba kerül, és róla azt mondja, “a könyvpiac meghamisítója”.

A fura kifejezés arra utal, Antonesei szerint Liiceanu a politikai kapcsolatait kihasználva – főleg a Traian Băsescu volt államfő bizalmasaként – elérte azt, hogy az általa vezetett könyvkiadónak kétszer is eltörölték a felhalmozott adósságait, míg más kiadók nem részesültek ilyen kedvezményekben, avagy kiváltságokban. Az ilyen és hasonló kijelentéseket Liiceanu súlyos rágalmaknak nevezi, emiatt beperelte Antoneseit, akitől 100 ezer eurót követel. Az első ítélethirdetés októberben esedékes.

A két szemben álló értelmiségi eddigi pályafutásában sok a hasonlóság, polihisztornak nevezhetők, mindketten a diktatúra éveitől kezdve aktív szereplői a román művelődési életnek, több kiadónál és kulturális intézménynél dolgoztak, legtöbbször vezetői beosztásokban, mindketten kutatók, egyetemi előadók, sok-sok irodalmi mű szerzői, emellett voltak politikai szerepvállalásaik is. A román sajtó “filozófusok perének” nevezi a vitájukat.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások