Felhívás!

Fifikás partiumi vírustesztek

Nemzetközileg (Amerika, Németország, Izrael stb.) bevált, ám Romániában premiernek számító vírustesztek elvégzését kezdték meg április 9-én Bihar megyében.

A “pooling”, illetve “pool testing” angol néven ismert eljárás bonyolultnak tűnhet, ám alaposabb vizsgálatra kiderül, hogy voltaképpen idő-, anyag- és munkamegtakarítással jár, bizonyos szempontból még játékos is, sportviadalok lebonyolításához hasonló.
Az orvosok, egészségügyi káderek kiválasztanak egy közösségen belüli célcsoportot, mondjuk 64 tagút, mint a sakktábla négyzeteinek a száma. Kivétel nélkül mindenkitől biológiai mintát vesznek, de a 64 mintát (váladékot) nem külön vizsgálják laboratóriumban, hanem egyvelegként, tehát összekeverve. Ha a teszteredmény negatív, a 64 személy mindegyike negatív eredményűnek tekinthető, és mindez egyetlen laboratóriumi vizsgálattal. Ha az eredmény pozitív, ketté osztják a csoportot, és külön-külön mindkét 32 tagú csoportnál elvégzik az imént leírt tesztet. Ha az egyik negatív, csak a másikkal foglalkoznak. Azt is ketté osztják …, és így tovább, amíg meg nem találják az egy, kettő vagy több pozitív eredményű személyt. Szerencsés esetben egyetlenegy laboratóriumi vizsgálattal kész van 64 személy, legrosszabb esetben 10-12 analízis kell, míg a szokásos (külön-külön) módszernél 64 laboratóriumi műveletre van szükség! A “pool testing” kellemetlen hátránya az, hogy előfordulhat, ugyanazon személytől többször kell mintát venni.

Az eljárás Bihar megyei alkalmazásának ötlete Marcela Bota szakorvostól származik, a járványellenes küzdelem területi bizottsága elfogadta a javaslatot.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.