Felhívás!

Felolvasták a parlamentben a bizalmatlansági indítványt

Felolvasták a parlamentben a bizalmatlansági indítványt Románia

Felolvasták hétfőn a parlament két házának együttes ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvénytervezet kormányzati felelősségvállalással való elfogadása miatt benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A képviselőház és a szenátus együttes ülését Marcel Ciolacu alsóházi elnök vezette, az ülésen 287 törvényhozó vett részt. Jelen volt Ludovic Orban miniszterelnök és a kormány több tagja is.

Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő dokumentumot a PSD és az RMDSZ 208 törvényhozója írta alá, és Daniel Suciu szociáldemokrata képviselő olvasta fel.

A dokumentum aláírói szerint az Orban-kormányt haladéktalanul le kell váltani, egyrészt mert a választási törvény kevéssel a választások előtt történő módosítása sérti az európai normákat, másrészt mert a módosítások egyoldalúak, és előzetes egyeztetés, vita nélkül, felelősségvállalással akarja hatályba léptetni ezeket a hatalmon levő párt.

Az indítvány leszögezi, az ismételt felelősségvállalással a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a román demokrácia “sírásójává” vált, a választási törvény módosításával pedig átlépte a “vörös vonalat”, ami nem maradhat büntetlenül.

“Tudatosan figyelmen kívül hagytak minden figyelmeztetést, lábbal taposták az alkotmányos szabályokat, és tankkal hajtottak át az európai normákon csak azért, hogy kielégítsék hatalmi vágyukat! Az alkotmánybíróság a 2020. január 29-i két határozatával már jelezte önöknek, hogy rossz úton járnak, hogy az olyan tervezetért való felelősségvállalás, amelyhez hasonló tartalmú parlamenti procedúra alatt áll, hatalommal való visszaélést jelent. Hogy a PNL súlyosan áthágja az alkotmányt! Ludovic Orban kinyitotta Pandóra szelencéjét, ami tragikus következményekkel járhat valamennyi román számára. A demokratikus szabályok nem opcionálisak!” – érvelnek az indítvány aláírói.

Úgy vélik, a választási törvénynek négy hónappal a választások előtt történő módosítása Európa peremére sodorja Romániát.

A parlament szabályzata szerint a bizalmatlansági indítványt benyújtása után legtöbb öt nappal kell felolvasni a két ház együttes ülésén, majd három nappal később kell megtartani a vitát.

A kormány megbuktatásához legalább 233 törvényhozó szavazatára van szükség.

Az alkotmány értelmében a kormány a képviselőház és a szenátus együttes plénuma előtt felelősséget vállalhat egy programért, egy általános politikai nyilatkozatért vagy egy törvénytervezetért. Ha az ezek felolvasását követő három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, és azt a parlament megszavazza, a kabinet megbukik. Amennyiben a kormányt nem váltják le, a tervezet, amelyért a felelősségvállalás történt, elfogadottnak minősül.

Orban: a PNL célja, hogy megakadályozza a bizalmatlansági indítvány elfogadását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) célja, hogy megakadályozza a bizalmatlansági indítvány elfogadását – közölte hétfőn a párt országos végrehajtó bizottságának ülését követően Ludovic Orban pártelnök.

Orban szerint a bizottság úgy döntött, hogy a PNL képviselői a bizalmatlansági indítvány ellen szavazzanak, mert legfontosabb céljuk, hogy a lakosság “elsöprő többsége” akaratának megfelelően bevezessék a kétfordulós polgármester-választást.

Hozzátette: a PNL frakcióvezetőit megbízták, tárgyaljanak a többi pártok képviselőivel és a független törvényhozókkal, hogy meggyőzzék őket, ne támogassák az indítványt.

“Jelenlegi adataink szerint a kezdeményezőknek nincs elég szavazatuk ahhoz, hogy átmenjen az indítvány” – jelentette ki a pártelnök.

Orban “szemenszedett hazugságnak’ nevezte azokat az információkat, amelyek szerint tárgyalásokat folytatott volna a Szociáldemokrata Párttal (PSD), hogy ügyvivő miniszterelnök maradjon.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ha előre hozott választások lesznek, erre nem a PNL támogatásával kerül sor.

“Ilyen helyzet akkor alakulhat ki, ha egy parlamenti többség, amelyet zavarnak a PNL reformjavaslatai, elegendő szavazatot gyűjt ahhoz, hogy megbuktassa a kormányt. Ami minket illet, a cél a kormányprogram megvalósítása” – mondta Orban.

Kifejtette: PNL “folytatja a közelharcot” a PSD-vel a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért.

Barna: nem szavazzuk meg a bizalmatlansági indítványt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói láthatóvá teszik voksukat, és nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt – jelentette be hétfőn Dan Barna pártelnök.

Barna szerint az erre vonatkozó döntést a párt alsó- és felsőházi frakciójának együttes ülésén hozták.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy ebben a törvényhozási ciklusban Cătălin Drulă vezeti az USR képviselőházi, Radu Mihail pedig a szenátusi frakcióját.

Ciolacu: a PSD és az RMDSZ nem kötött egyezséget, és jelenleg nincs közös politikai projektjük

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ nem kötött egyezséget. és jelenleg nincs közös politikai projektjük – nyilatkozta hétfőn Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 4., 8:27
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A voros barok semmi keppen nem akarnak megvalni a hatalomtol. Az erdelyi magyarok legnagyobb hibaja az ,hogy nem kepesek egy utokepes ellenzeki partot alakitani, mely legyozze a jellemtelen es gerinctelen politikat folytato RMDSZ-t.