Felhívás!

Felmérés: Johannis toronymagasan vezet, Mircea Diaconu juthat a második körbe

Felmérés: Johannis toronymagasan vezet, Mircea Diaconu juthat a második körbe Románia

Továbbra is Klaus Johannis hivatalban levő államfő a novemberi államelnök-választás fő esélyese – derül ki az IMAS közvélemény-kutató hétfőn közzétett felméréséből.

Az Europa FM kereskedelmi rádió megrendelésére készült felmérés szerint, ha jövő vasárnap tartanák a választás Klaus Johannis a szavazatok 45,3 százalékára számíthatna, messze megelőzve kihívóit. A második körbe jutásért három jelölt küzd egymással, jelenleg a legesélyesebbnek az ALDE és a Pro Románia támogatásával induló Mircea Diaconu tűnik, őt a választók 16,6 százaléka támogatná. Harmadik helyen az USR-PLUS szövetség jelöltje, Dan Barna végezne 14,2 százalékkal, míg Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfőre a választók 12,4 százaléka ütné a pecsétet. A PMP jelöltje, Theodor Paleologu a szavazatok 7,7 százalékát zsebelheti be, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök 3,8 százalékos támogatással bír.

A felmérés készítői a válaszadók pártpreferenciáira is rákérdeztek, az eredmények szerint ha most tartanák a parlamenti választásokat, az első helyen a PNL végezne 27,7 százalékkal. A jelenleg kormányzó PSD a szavazatok 19,5 százalékával a második helyen végezne, a harmadik helyet pedig az USR szerezné meg 17,9 százalékkal. A további erősorrend: Pro Románia 9,1%, ALDE 6,2%, RMDSZ 5,3%, PLUS 5,2%, PMP 3,3%. A választók 5 százaléka más pártra adná szavazatát.

A közvélemény-kutatás szeptember 9-28. között készült 1010 nagykorú személy telefonos megkérdezésével. A hibahatár +/- 3%.

(Europa FM)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.