Felhívás!

Felmérés: az erdélyi magyarok jobban tartanak a járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől

Felmérés: az erdélyi magyarok jobban tartanak a járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől Románia

Egy júniusi felmérés hétfőn közölt eredményei szerint az erdélyi magyarok jobban tartanak az új típusú koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől.

A kolozsvári SoDiSo Research közvélemény-kutató cég június 5-17. között online kérdőíves felmérést végzett az Erdélyben élő, magyar etnikumú, felnőtt korú lakosság körében a járvány hatásairól. A beérkezett 3068 válasz alapján megállapította: júniusra csökkent a válaszadók a miatti aggodalma, hogy elkapják a fertőzést. Míg ezt áprilisban a megkérdezettek 22 százaléka tartotta valószínűnek, mára már csak 16 százalék gondolja úgy, hogy nem tudja elkerülni a megbetegedést. A válaszadók 73 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy megfertőződik.

A megkérdezettek relatív többsége (32 százaléka) vélte úgy, hogy hosszabb ideig együtt kell élnünk a vírussal, míg oltás nem lesz rá. Nagyon jelentős viszont (29 százalék) azoknak az aránya, akik megkérdőjelezik a vírus, a járvány létezését.

A járvány negatív gazdasági hatásai enyhén mérséklődtek: a februárban foglalkoztatottak mintegy 80 százaléka ismét dolgozott májusban. Ez jelentős előrelépés az áprilisi 63 százalékhoz képest. Májusban a válaszadók 10 százaléka volt kényszerszabadságon vagy munka nélkül. Továbbra is nagyon magas (61 százalék) azok aránya, akik saját pénzügyi helyzetük romlására számítanak a járvány miatt.

A román kormány intézkedéseinek a megítélése az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott. Míg április elején a válaszadók 68 százaléka egyetértett a kormány járványügyi intézkedéseivel, 81 százaléka pedig még a kijárási korlátozásokat is helyeselte, mára a megkérdezettek 71 százaléka elégedetlen az egészségügyi helyzet kezelésével, 82 százalékuk pedig elégtelennek tartja a kormány gazdasági intézkedéseit.

A felmérést készítő SoDiSo Research “a hatékony óvintézkedések paradoxonjának” tekintette, hogy a sikeres korlátozások visszatekintve szükségtelennek látszanak.

SoDiSo Research közölte: a módszertani közelítések ellenére a felmérés nem minősül reprezentatívnak, de eredményei jó becslésnek tekinthetők az internethasználó, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező 18-80 éves erdélyi magyar populációra.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 29., 17:08
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A virus , ketsegkivul letezik. Viszont az a benasag , ellentmondas, titlolozas, kivetelezes (pl. Pimen es egy egyszeru halando temetese) , a kronikus betegek ( es nem csak) magukra hagyasa, arrogancia ami a politikusokat jellemzi sok-sok kerdojelt ebreszt az emberekben. Az az erzesunk , hogy a napi statisztikak is a politikai fuvallatok szerint es szinte elore megjosolhatoan szuletnek.

 • User
  Dátum: 2020. június 29., 22:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A vírus létezik, csak az a baj, hogy a krónikus betegekkel nem igazán törődnek, a sürgősségi esetekben is hamar tultesznek, nembeszelve az arogancia ami uralkodik, közömbös viselkedés az orvosok és asszisztensek részéről, tűrhetetlen lett a helyzet, emberek vagyunk nem állatok, és fizessünk a betegsegelyzot és nem is keveset. Ha nem teszik a dolgukat akkor huzzanak a francba, hova süjedt az egészségügy, szégyen.