Felhívás!

Felmérés: az elnökválasztást Johannis, a parlamenti választást az USR-PLUS nyerné

Felmérés: az elnökválasztást Johannis, a parlamenti választást az USR-PLUS nyerné Románia

Ha most vasárnap tartanák az államelnök-választást Romániában, Klaus Johannis hivatalban levő államfő a szavazatok közel 41,7 százalékát szerezné meg, messze lehagyva riválisait. A pártok közül a PNL a legnépszerűbb, azonban ha összeadjuk az USR és a PLUS eredményét, a pártszövetség nyerné a parlamenti választásokat – derül ki az IMAS közvélemény-kutató friss felméréséből.

Klaus Johannis mögött – jócskán lemaradva – Călin Popescu Tăriceanu végezne a szavazatok 13,8 százalékával. Szorosan mögötte következik Victor Ponta (12,9%), Dacian Cioloș (10,4%) és Dan Barna (9,4%). Viorica Dăncilă miniszterelnök mindössze a hatodik helyen végezne 7,5 százalékkal. Kelemen Hunort a szavazók 2,8 százaléka támogatná, míg Eugen Tomacot csupán 1,5 százalék.

A PNL, USR és PLUS szavazók körében Klaus Johannis 48,4, Laura Codruța Kövesi 30,4, Dacian Cioloș 18,3 százalékos támogatottságnak örvend.

A másik oldalon, a PSD, ALDE és Pro Románia szavazói körében Călin Popescu Tăriceanu 34, Gabriela Firea 31, Victor Ponta 23, Corinca Crețu 5,8 százalékos támogatottsággal bír.

Ami a parlamenti választásokat illeti, ha most vasárnap tartanák a voksolást a PNL 25,5 százalékát szerezné meg, második helyen az USR végezne 21,4 százalékkal, a PSD pedig 19,4 százalékkal a harmadik helyre csúszna vissza. A további sorrend: Pro Románia 9%, ALDE 7,3%, PLUS 6%, RMDSZ 4,2%, PMP 2,9%. A megkérdezettek 4,2 százaléka más pártra szavazna.

Az eredményekből látszik, hogy bár PNL a legnépszerűbb párt, a szövetségben induló USR és PLUS eredményét összeadva ők végeznének az első helyen. Ha ezek az erőviszonyok fennmaradnának a jövő év végén esedékes választásokig, az USR-PLUS-nak és a PNL-nek meglenne a kellő többsége, hogy közösen alakítsanak kormányt.

A felmérés 1010 nagykorú személy telefonos megkérdezésével készült július 15 – augusztus 2. időszakban. A hibahatár +/- 3,1%.

(Europa FM)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.