Felhívás!

Felmérés: a romániai alkalmazottakat aggasztja a koronavírusos esetek számának növekedése

Felmérés: a romániai alkalmazottakat aggasztja a koronavírusos esetek számának növekedése Románia

A romániai alkalmazottaknak több mint a fele (55%) nagyon aggódik a koronavírusos esetek számának emelkedése miatt, de nem gondolja azt, hogy ismét be kellene vezetni a szükségállapotot – derül ki a BestJobs online fejvadász portál által végzett felmérésből.

A válaszadók legnagyobb része (47%) úgy véli, hogy a szükségállapot újbóli bevezetése tönkretenné a gazdaságot, 10% szerint pedig a helyzet még nem annyira súlyos, hogy ez indokolt legyen. A romániai alkalmazottak 36 százaléka úgy gondolja, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének korlátozása érdekében.

A koronavírusos esetek számának utóbbi hónapban történt növekedését a megkérdezett alkalmazottak 58%-a a higiéniai előírások és a fizikai távolságtartás be nem tartásának a számlájára írja, és csak 15% gondolja úgy, hogy a hatóságok a hibásak, mert nem hoztak szigorúbb intézkedéseket és nem biztosították azok betartását. Mindezt figyelembe véve a válaszadók 61%-a számít arra, hogy az aktív esetek száma tovább nő.

Az alkalmazottak többsége azt mondja, hogy meghozza a szükséges óvintézkedéseket, amikor kilép otthonából, vagy zárt légterű nyilvános helyen tartózkodik: maszkot viselnek (84%), gyakran kezet mosnak (73%), kerülik a zsúfolt helyeket (70%), fertőtlenítik a kezüket akárhányszor megérintenek tárgyakat vagy felületeket, amelyekkel más emberek is kontaktusba kerültek (63%), nem érintik meg piszkos kézzel orrukat, szájukat, szemüket (58%).

A vállalatoknál továbbra is érvényben vannak az óvintézkedésekre vonatkozó szabályok. A BestJob közvélemény-kutatásában részt vevők 55%-a mondta azt, hogy a munkáltató védőmaszkot és fertőtlenítőszert bocsát rendelkezésükre és elrendeli azok használatát, 39%-uk szerint pedig az irodákat is sokkal gyakrabban fertőtlenítik. 37%-uk számolt be arról, hogy megmérik testhőmérsékletüket, amikor munkába érkeznek, 28%-uk pedig arról, hogy a munkáltató egyszerre csak korlátozott számú alkalmazott jelenlétét engedélyezi a munkahelyen, hogy a fizikai távolságot be lehessen tartani.

A válaszadók csupán 10%-a aggódik amiatt, hogy valamelyik munkatársuk esetében kiderül, hogy fertőzött. 82%-uk állítása szerint vállalatuknál egyetlen koronavírusos esetet sem igazoltak még, 9% pedig azt mondta, hogy egy-két eset volt. Valamivel több mint 4%-uk mondta azt, hogy három-négy eset fordult már elő, és kevesebb mint 3%-uk számolt be 5-10 esetről.

Abban az esetben, ha a koronavírus felütné a fejét a vállalatnál, ahol dolgoznak, a válaszolók 46%-a szerint ezt közölni kell az alkalmazottakkal. Ezzel szemben a válaszadók 16,2%-a azt állította, hogy ez nem történik meg, közel 35%-a pedig azt, hogy nem tudja, hogy a munkáltató megteszi ezt, vagy sem. Több mint 7% mondta azt, hogy amint igazoltak koronavírusos esetet a cégnél, a munkacsapat minden tagja esetében elrendelték az otthonról végzendő munkát. Az esetek 6%-ában a munkacsapat, sőt a vállalat minden tagját azonnal koronavírustesztnek vetették alá.

A felmérés július 20-a és 30-a között készült, 952 internethasználó bevonásával.
(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.