Felhívás!

Felmérés: a romániai alkalmazottak 80%-a nem tervez idénre külföldi nyaralást

Felmérés: a romániai alkalmazottak 80%-a nem tervez idénre külföldi nyaralást Románia

A romániai alkalmazottak közel 75%-a még nem ment pihenőszabadságra ebben az évben, 42%-uk szándékozik ezt rövidesen megtenni – derül ki a BestJobs munkaerőpiaci platform hétfőn közzétett felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 42%-a aggódik amiatt, hogy az emberek túl sokat lazítottak a távolságtartási és higiéniai szabályokon, és emiatt újabb járványhullám jöhet. 23 százalékuk attól tart, hogy újabb megszorításokat fognak bevezetni a hatóságok, amelyek áthúzhatják nyaralási terveiket. A válaszadók 80 százaléka az ország határain belül marad idén nyáron. 57,4%-uk a hazai hegyvidéken vagy a tengerparton szeretné eltölteni pihenőnapjait, 24,8%-uk otthon.

A nyaralást tervezők 34,2%-a ugyanakkora összeget tervez nyaralásra költeni idén is, mint a pandémia előtti években, 16%-uk viszont azt válaszolta, hogy a tavalyi költségvetéshez képest 30 százalékkal csökkentik le az idei szabadság büdzséjét.

A megkérdezettek 50 százaléka szállodában vagy panzióban tervez megszállni, 12%-uk bérelt lakásban, illetve lakókocsiban vagy sátorban akar lakni a pihenőszabadság alatt.

A szabadságról való visszatérést követően az alkalmazottak 29%-a azonnal vissza akar térni a munkahelyére, anélkül, hogy elővigyázatossági intézkedéseket tenne kollégái védelmében. 28%-uk távmunkában szándékozik dolgozni év végéig, és 21 százalékuk nyilatkozta azt, hogy munkatársai esetleges megfertőzését elkerülendő 14 napon át otthon fog tartózkodni, miután hazatért a nyaralásból. A válaszadók 18%-a fontolgatja, hogy COVID-tesztet végeztet az üdülésből való hazatérte után.

A megkérdezettek 88%-a nem tervez semmiféle szolgálati útra menni ebben az évben, és kevesebb, mint 3 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy külföldi szolgálati útra készül.

A BestJobs adatai szerint a járvány jövedelemcsökkenéssel járt számos romániai alkalmazott számára: a válaszadók negyede azt mondta, hogy a család jövedelme 25%-kal csökkent a pandémia idején, míg 24,5%-uk úgy nyilatkozott, hogy bevételeik több mint 50%-kal estek vissza.

A BestJobs 2020. június 15-20-a között végezte el felmérését 804 romániai internet-felhasználó körében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.