Felhívás!

Felmérés: a lakosság csaknem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa romániai látogatását

Felmérés: a lakosság csaknem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa romániai látogatását Románia

Egy felmérés szerint a lakosság csaknem kétharmada fontosnak ítéli meg hazája számára Ferenc pápa romániai látogatását – közölte csütörtökön az Adevărul című napilap elektronikus kiadásában.

Az újság az Inscop közvélemény-kutató intézet felmérését idézte, amely a Román Tudományos Akadémia egyik intézetének a megrendelésére készült. A válaszadók 61 százaléka úgy vélte, hogy hazája számára fontos a katolikus egyházfő látogatása. 23,3 százalék válaszolta azt, hogy nem fontos Románia számára a pápa látogatása, míg 15,7 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni.

A megkérdezettek 77,4 százaléka tartja magát vallásosnak, 16,5 százalék vallotta azt magáról, hogy nem vallásos.

Románia lakosságának mintegy 87 százaléka ortodox. Ferenc pápa május 31. és június 1. között jön Romániába. Legutóbb húsz évvel ezelőtt II. János Pál pápa járt Romániában, de csak Bukarestben. Ferenc pápa a fővároson kívül Csíksomlyóra, Jászvásárra és Balázsfalvára, a román görög-katolikusokhoz is ellátogat.

A katolikus egyházfő Daniel ortodox pátriárkával is találkozik, akivel közösen fog imádkozni a román ortodoxok új székesegyházában, a Nemzeti Megváltás Katedrálisban. A látogatás elsősorban pasztorális jellegű, ami azt jelenti, hogy a pápa romániai híveit akarja megerősíteni hitükben, de az ökumenizmus szempontjából is jelentősége lesz a vizitnek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 16., 21:17
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Tudtam, hogy a végén csak elegen lesznek mások, hogy örökre elmenjen a kedvünk Csíksomlyóra csődülni. Remélem, csak fele igaz a hírnek.