Felhívás!

Felmérés: a járvány második hulláma esetén a lakosság többsége ismét vállalná a megszorításokat

Felmérés: a járvány második hulláma esetén a lakosság többsége ismét vállalná a megszorításokat Románia

A román állampolgárok közel 60 százaléka vállalná ismét a megszorításokat, ha jönne a koronavírus-járvány második hulláma, vagy a járványhoz hasonló helyzet állna elő – derül ki a Provident Financial Románia megrendelésére készült Novel Research tanulmányból.

A válaszadók több mint 46%-a úgy véli, hogy a következő évben is nagy hangsúlyt kap az otthonról való munkavégzés, 33% pedig azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik az óvodai vagy iskolai közösségbe küldeni a gyermekét.

Ami a pénzügyi helyzetet illeti, a románok mindössze 6%-a mondja azt, hogy jelenlegi jövedelmük gondtalan életet biztosít számukra, és csak valamivel több mint 14% vezeti írásban költségeinek a listáját.

A válaszadók közel 40%-a vallotta azt, hogy jövedelmük mindössze egy decens életszínvonal biztosításához elegendő, de drágább dolgokat nem tudnak megengedni maguknak. 15% azt mondta, hogy jövedelmük csak a legszükségesebb dolgok biztosítására elég, közel 9%-uk számára pedig még erre sem.

A polgárok 75%-a figyel arra, hogy jól ossza be a pénzét, a legmegfontoltabbak ezen a téren a 45 és 64 év közöttiek. Az is kiderül, hogy a városiak jobban ügyelnek a pénz beosztására, mint a vidéken élők.

A lakosság közel 60%-a rendelkezik jelenleg bankkártyával, háromnegyedük pedig hitelkártyával vagy bevásárlókártyával. Csupán a lakosság 17%-ának van takarékszámlája, és több mint egyötödnek nincs sem bankkölcsöne, sem jelzálogkölcsöne.

A megkérdezetteknek csaknem a fele volt azon a véleményen, hogy a COVID-19-járvány negatív hatásait a pandémia lejárta után is érezni fogják. Szintén közel felük mondta azt, hogy a mostani helyzet arra kényszerítette őket, hogy szigorúbban kezeljék és osszák be erőforrásaikat, illetve hogy többet használják a digitális technológiát.

A megkérdezettek közel 60%-a vallotta azt, hogy ismét alávetné magát a megszorításoknak, ha jönne a koronavírus-járvány második hulláma.

A felmérést 1003 felnőtt romániai személy megkérdezésével végezték el, a hibalehetőség +/- 3%.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások