Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztették a Blue Air számláinak zárolását

Felfüggesztették a Blue Air számláinak zárolását Románia

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a légitársaság számára a tartozás megfizetésére – közölte a hatóság szerdán.

Hirdetés
Hirdetés

Az AFM közleménye szerint a 2022. szeptember 7-én reggel benyújtott kérelmet és a részletfizetési eljárás megindításához szükséges dokumentáció benyújtását követően az intézmény úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet határoz meg a tartozás kifizetésére.

A közlemény beszámol arról, hogy 2022. május 3-án az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elküldte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának azoknak az üzemeltetőknek a listáját, amelyek nem adták le a 2021-re vonatkozó üvegházhatásúgáz-kibocsátási tanúsítványokat. A hatóság a szén-dioxid tonnájaként 100 eurónak megfelelő, lejben kifizetendő büntetést állapított meg minden ilyen vállalat esetén.

A megbüntetett vállalatok között volt a Blue Air Aviation részvénytársaság is, amellyel 2022. május 13-án közölték, hogy június 5-éig kell kifizetnie a büntetést.

A Blue Air kérte a kifizetés határidejének elhalasztását, az AFM válaszként dokumentumokat és többletinformációkat kért, amelyek alapján a halasztás törvényes keretek között megvalósítható. Mivel a Blue Air nem tett eleget ennek a kérésnek és az összeget sem fizette ki, augusztus 29-én az AFM közölte, hogy elutasította a fizetés átütemezésére vonatkozó kérelmet. Szeptember elsején az AFM zároltatta a Blue Air bankszámláit.

A légitársaság ezt követően, szeptember 6-án közölte, hogy 12-éig minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a zárolt számlái miatt nem tudja biztosítani a működéshez szükséges költségeket.

Több mint ötvenezer utast érint a leállás

A cég vezetői szerint súlyosan érintette a Blue Air hitelét a teljes leállás, a társaság pedig jelenleg megpróbálja felmérni a veszteségeket és a működési kapacitásait és várhatóan csütörtökön közli, milyen járatokat tud újraindítani, akár a Tarom román nemzeti légitársaság, akár más légi társaságok segítségével, hogy hazaszállítsa külföldi repülőtereken rekedt utasait.

A Blue Air adóssága 230 millió euróra rúg, ami a cég normális éves bevételének felét teszi ki. A Blue Air flottája 2019-ben még 32 repülőgépből állt, jelenleg 13 gépet üzemeltet, amelyek átlagosan 174 hellyel rendelkeznek, de a tél folyamán számuk ötre csökken, mert a többit vissza kell szolgáltassák a tulajdonosoknak.

A leállással kapcsolatban a cég azzal védekezik, hogy az utasoknak felajánlották a törvényes előírásokban szereplő választási lehetőségeket: a jegy árának megtérítését, a foglalás átütemezését egy későbbi, szabad helyekkel rendelkező járatra, vagy jegy árának letétbe helyezését és egy későbbi repülőjegy megvásárlására történő felhasználás érdekében, csakhogy a Blue Air nem egyetlen járatát törölte, hanem az összest – mutat rá a Mediafax.

Ötmillió lejt utalt ki a kormány a külföldön rekedt utasok hazaszállítására

Ötmillió lejt utaltak ki a kormány tartalékalapjából a Blue Air légitársaság járatainak törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására; az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet – közölte az ülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta, eddig 2098 román állampolgár kért konzuli segítséget a járattörlések miatt.

A kormányszóvivő szerint ezeket a polgárokat a külügyminisztérium fogja majd értesíteni a további teendőkről.

A tartalékalapból szerdán kiutalt pénz felhasználásáért a szállításügyi minisztérium és a Tarom állami légitársaság felel, az el nem költött összeget pedig majd visszautalják a kormánynak – mondta.

Dan Cărbunaru hozzátette, a miniszterelnök elrendelte, hogy minden illetékes minisztérium és szakhatóság hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy behajtsák a Blue Airtől a légitársaságnak az állammal szembeni tartozásait, illetve azt a pénzt is, amit a járattörlések miatt külföldön rekedt személyek hazaszállítására költenek. „Nem az állami költségvetésnek kell megsínylenie mindezt, de az ebbe a helyzetbe került állampolgárok sem szenvedhetnek” – nyomatékosította a kormányszóvivő.

Cărbunaru emlékeztetett, hogy a külügyminisztérium létrehozott egy telefonvonalat, amelyen a külföldön tartózkodó állampolgárok jelezhetik, ha segítségre van szükségük.

A külügyminisztérium újabb telefonszámot bocsátott rendelkezésre

Újabb telefonszámot bocsát a külügyminisztérium azoknak a román állampolgároknak a rendelkezésére, akik a Blue Air járatainak törlése miatt rekedtek külföldön.

Az érintettek a már egy nappal korábban üzembe helyezett 004 0751084537-es telefonszám mellett mostantól a 004 021 4311869-es telefonszámon is segítséget kérhetnek, illetve a callcenter@mae.ro emailcímre is megfogalmazhatják hazautaztatási kérelmüket.

Mindezek mellett az illető országban működő román külképviseletek is rendelkezésükre állnak – emlékeztet a külügyminisztérium.

A szaktárca a turistacsoportoknak azt javasolja, hogy közülük egy személy vegye fel a kapcsolatot a nagykövetségek, konzulátusok személyzetével, majd tájékoztassa a csoport többi tagját.

Feljelentés érkezett a DIICOT-hoz.

Megerősítette szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) helyettes főügyésze, hogy iktattak egy feljelentést a Blue Air légitársasággal kapcsolatban.

Oana Daniela Pâţu a parlamentben úgy nyilatkozott, valóban van egy feljelentés a DIICOT-nál, ennek tartalmáról azonban nem árulhat el részleteket. „Még nem kezdődött el az in rem eljárás (…). Elvégezzük a szükséges ellenőrzéseket a helyzet tisztázása érdekében” – fogalmazott.

A Blue Air Aviation kedden közölte, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti a romániai repterekről induló valamennyi járatát. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudják fedezni a járatok napi működtetésével járó költségeket, mivel a környezetvédelmi minisztérium zárolta a légitársaság számláit.

A Wizz Air átvenné a Blue Air helyét

A Wizz Air megbízott hálózati vezetője (acting network officer) szerdán azt jelentette be, hogy a légitársaság három új járatot indít Bukarestből, további öt gépet telepít a román fővárosba, és készen áll arra, hogy átvegye a Blue Air utasait. Evelin Jeckel – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – elmondta: az új gépekkel 17-re emelkedik a Wizz Air Bukarestben állomásoztatott repülőgépeinek száma. A diszkont légitársaság már péntektől növeli az egyes útvonalakon repülő járatainak számát, december elejétől pedig Prágába, Athénbe és Larnacába indít új járatokat.

Újságírói kérdésre Evelin Jeckel elismerte, hogy a bukaresti bővítésről azt követően született döntés, hogy a Blue Air kedden bejelentette romániai járatainak időszakos szüneteltetését. Hozzátette: folyamatosan figyelik a piacot, és mindig készen állnak a gyors reagálásra. Azt is elmondta, hogy kedd este kedvezményes, 49,99 eurós jegyeket dobtak a piacra a Blue Air társaság utasai számára, és ha a készlet kimerül, és szükségesnek látják, további kedvezményeket biztosítanak a bajba jutottaknak.

(Agerpres/MTI, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük