Hirdetés
Hirdetés

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét Románia

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét, amelyre már 25 évvel ezelőtt megnyerte a pályázatot Mihai Buculei szobrászművész.

Az emlékművet a gyulafehérvári 1918-as nagygyűlés helyszínén állították fel, és Dániel pátriárka szentelte meg több ezer ember jelenlétében.

Az alkotás 22 méter magas, körülbelül 1.350 tonnát nyom, és négy, kupolaszerűen egymásba hajló keresztet formáz.

A szobrásszal idén júliusban kötötte meg a szerződést a kulturális és nemzeti identitásért felelős minisztérium, miután tavaly 18,8 millió lejt utalt ki az emlékmű megvalósítására és az Egyesülés park felújítására a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

A mű több kritikát és megjegyzést kapott a közösségi oldalakon, sokan ugyanis azt állítják, hogy a Facebook logójához hasonlít. Ezzel kapcsolatban George Ivaşcu korábbi kulturális miniszter három héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az emlékmű terve még 1993-ban készült el, és négy keresztet ábrázol, amelyek kupola formában hajolnak össze. Tréfásan azt is hozzátette, hogy talán Mark Zuckerbergnek kellene fizetnie a szerzői jogokért, mert a szobor makettje már 25 évvel ezelőtt, tehát jóval a Facebook megjelenése előtt elkészült.

A nemzeti egység emlékművére 1993-ban írt ki pályázatot a kulturális tárca. Az alkotói versenyt Mihai Buculei makettje nyerte meg. Később a versenyt megismételték, de ismét Buculei pályázata nyert. 2012-ben a Múzeumok Országos Bizottsága három javaslat közül újra csak Buculei alkotását tartotta a legmegfelelőbbnek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások