Felhívás!

Évente 129 kilogramm élelmet dob el minden román állampolgár

Évente 129 kilogramm élelmet dob el minden román állampolgár Románia

Évente átlagosan 129 kilogramm élelmet dob a szemétbe minden román állampolgár – jelentette ki kedden Cornel Hanganu, a kormány fenntartható fejlesztéssel foglalkozó főosztályának tanácsosa egy, az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából tartott szakmai tanácskozáson.

Hanganu elmondta: a kormány célja, hogy 2030-ig ezt a mennyiséget a felére csökkentse.

Meglátása szerint az élelmiszer-pazarlás nem csak azért következik be, mert vásárláskor rosszul becsüljük meg a szükséges mennyiséget, és nem megfelelően tároljuk az élelmiszereket, hanem azért is, mert nem figyelünk a szavatossági időre.

Hozzátette: bár az élelmiszerek 12%-át kidobjuk, még mindig jól állunk európai viszonylatban, hisz az uniós átlag ennek a mennyiségnek csaknem a duplája.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Románia lakosságának 15%-a túlsúlyos, ami az egészséges életmódra való nevelés hiányosságaira utal.

Hozzászólásában Adrian Oros mezőgazdasági miniszter rámutatott a hatóságok felelősségére, és kifejtette: az élelmiszer-pazarlás egyúttal súlyos környezetszennyezést is jelent.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése idéntől nyilvánította szeptember 29-ét az élelmiszer-pazarlás elleni világnappá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. szeptember 30., 9:28
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ebben a 129 kg-ban sajnos benne van a gyakran ehetetlen iskolakifli és a tejjel köszönőviszonyt sem ápoló, egyik legkörnyezetszennyezőbb csomagolásban tárolt fehér lötty. Az a kenyér is, amit egyes helyi pékségekben sütnek, és második napra narancssárga penészt növeszt magára.