Felhívás!

Év végéig elkészülhet az észak-erdélyi pálya 5 kilométeres, román-magyar határig tartó szakasza

Év végéig elkészülhet az észak-erdélyi pálya 5 kilométeres, román-magyar határig tartó szakasza Románia

Csütörtökön elkezdődtek az észak-erdélyi autópálya határmenti, megközelítőleg 5 kilométer hosszú szakaszának tulajdonképpeni építési munkálatai, jelentette ki Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken, a Bihar településen levő építőtelepen.

Cuc az építőtelepen jelen levő újságíróknak elmondta, kormánytámogatást fog nyújtani az építkezési cégeknek, amelyek ígéretet tettek, hogy még az idén befejezik a 3C3 jelzésű szakaszt, bár a munkálatok elvégzési ideje 15 hónap lenne.

Rámutatott, a pályaszakasz építését végző cégtársulás határidő előtt fejezte be a tervezést, és április 13-án nekilátott az előkészületi terepmunkáknak, kiépítette a szervízutakat és a helyszínre szállította az építkezési anyagok nagy részét, így csütörtökön elkezdhette a tulajdonképpeni munkálatokat a sztrádán.

“Pótösszegeket fogunk kiutalni az építőnek, hogy növelhesse munkakapacitását, dolgozhasson éjszaka is, és további munkagépeket hozzon a helyszínre. Ez a projekt a PSD-kormány alatt indult el, és a PSD-kormány alatt lesz véglegesítve is” – mutatott rá a szállítási miniszter.

Az észak-erdélyi autópálya 3C3 jelzésű, Bihar – Bors szakaszának építésére 2018 decemberében írták alá a szerződést, melynek értéke 134 millió lej.

A román-magyar határig tartó mintegy 5 kilométeres szakaszon a terv szerint többek között egy parkolót is kialakítanak a határ közelében. A kivitelezési idő 19 hónap, amelyből 4 hónap a tervezésre volt beütemezve. A munkálatokat egy cégtársulás végzi.

Képünk illusztráció.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 25., 23:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Igen, év végéig még van 7 hónap. Ezek szerint egy kilométer pálya elkészítéséhez több mint egy hónapra van szükség ebben az országban. De ahogy látom: “kivitelezési idő 19 hónap, amelyből 4 hónap a tervezésre volt beütemezve”. Azaz, még több. Ha 5 kilométer sztráda elkészítéséhez 19 hónap kell ebben az országban, akkor csoda-e, hogy nincsenek autópályák nálunk? Bukarest-Kolozsvár távolság légvonalban is több mint 300 km. 300/5=60. 60×19=1140. 1140/12=95. Azaz 95 évre van szükség (de jóval többre, mert nem légvonalban vezet az út és légvonalban is 325, csak lefele kerekítettem, jóindulatból) egy ilyen útvonal elkészítéséhez, ilyen ütemben.
    Az előző hozzászóló nagyon optimista volt az 50 éves előrejelzésével.