Felhívás!

Európai Gyógyszerügynökség: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is beadható

Európai Gyógyszerügynökség: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is beadható Románia

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami központú ügynökség közleményében arra reagált, hogy csütörtökön több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az uniós ügynökség  hangsúlyozta, hogy  a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

Kiemelték: a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

Cîţu: a problémás vakcinaszállítmányból nem jutott Romániába

Nem jutott Romániába abból az AstraZeneca vakcinaszállítmányból, amely Ausztriában gondot okozott – tájékoztatott csütörtök este Florin Cîţu miniszterelnök. Mindazonáltal elővigyázatosságból az első AstraZeneca szállítmányból megmaradt 3000 adagot lezárják.

“Romániába nem került abból a szállítmányból, amelyről az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) beszél, és amely 17 országba jutott el. Ezen a téren nincs problémánk. Az AstraZeneca első szállítmányából tudomásom szerint 3000 dózis van még, ezeket egy hétre lezárjuk, amíg meghozunk egy döntést. Ez nem az EMA döntése, ezt a döntést mi hozzuk, óvatosságból” – nyilatkozta Cîţu csütörtök este a B1 televíziócsatornának.

A kormányfő leszögezte: az oltáskampány folytatódik. Március hónap folyamán 170.000 pluszdózis érkezik a Pfizertől.

Március 15-étől bárki kérhet időpontot az immunizálásra – tette hozzá Cîţu.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.