Felhívás!

Erőgyűjtés a tébécés betegeknek

Erőgyűjtés a tébécés betegeknek Románia

Az egészségügyi minisztérium kérésére a bukaresti kormány elfogadott egy olyan határozatot, amely a romániai tébécés (TBC, tbc, tuberkulózis, gümőkór) betegek számára biztosít anyagi támogatást. A kormányhatározat 2020. november 1-jétől lép érvénybe.

Az orvosilag is igazolt tébécés fertőzött és beteg felnőttek minden napra 16 lej értékű étkezési, élelmiszer-vásárlási támogatásban részesülnek, a kiskorúak napi segélyének összege 15 lej. Feltétel a hivatalos bejegyeztetés, hiszen a támogatás fő célja az, hogy a fertőzöttek vállalják a gyógykezeléssel járó egészségügyi szabályokat (életmód, gyógyszerezés, szűrővizsgálat, szükség esetén kórházi beutalás stb.).

Tavaly a világon 1,4 millió ember halálát okozta a tuberkulózis, a szakértők szerint a koronavírus-járvány miatt idén 25-30 százalékkal emelkedhet az áldozatok száma. Az Európai Unió 27 tagállamában hivatalosan jegyzett tbc-megbetegedések 20 százaléka romániai. A tébécé okozta romániai elhalálozások évi átlaga 1100 körüli, az újonnan bejegyezett fertőződések, megbetegedések évi átlaga 15-16 ezer körül mozgott, ami összességében két igen magas szám, és a szomorú első helyezést jelenti az Európai Unióban. Az utóbbi 25-30 évben Háromszék és Hargita megye folyamatosan a legjobb vagy a legjobbak között van a 100 ezer főre jutó legkevesebb tébécés fertőződés, megbetegedés tekintetében.

Noha a szakszerű gyógyszeres és orvosi kezelés esetén a tébécés fertőződés és megbetegedés (a stádium függvényében) esetén a gyógyulás esélye igen magas – közelíti a 90-100 százalékot! -, a tapasztalat azt mutatja, számottevő azoknak a száma, akik közömbösek, felületesek, nem tartják be a higiéniai szabályokat, kibújnak a gyógykezelés alól, és ezáltal a környezetükben tovább terjeszthetik a tébécé rettegett kórokozóját (Mycobacterium tuberculosis).

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.