Felhívás!

FRISSÍTVE: A kötelező tantárgyból érettségiznek kedden a diákok

FRISSÍTVE: A kötelező tantárgyból érettségiznek kedden a diákok Románia

A kötelező tantárgy írásbeli vizsgájával folytatódik kedden az idei érettségi.

Ez a vizsga-sorozat második napja, miután hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a tanulók. Szerdán a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a végzősök, csütörtökön anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok tudását.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126.454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111.329-en ebben az évben, 15.125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

A jelentkezőket 7.30 és 8.30 között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre ezek kidolgozására.

Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket, számolóeszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig kell nyilvánosságra hozni, az óvások benyújtása 12 és 18 óra között történik. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

FRISSÍTÉS: A jelentkezők 97,1 százaléka vett részt a második írásbeli vizsgán

A jelentkezők 97,1 százaléka vett részt az érettségi kedden megtartott második írásbeli vizsgáján – közölte az oktatási minisztérium.

A tárca tájékoztatása értelmében 3472-en nem jelentek meg a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból tartott vizsgán, 38 jelentkezőt pedig kizártak csalás vagy csalási kísérlet miatt. Utóbbiak nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión.

Az eljárásnak megfelelően a tételsorokat és a megoldókulcsokat 15 órakor közzétették a subiecte.edu.ro honlapon.

A szaktárca létrehozott egy ingyen hívható zöldszámot – 0800801100 -, amelyen az írásbeli vizsgák során észlelt esetleges rendellenességeket lehet majd bejelenteni. A szám július 20-ától 23-áig hívható 8 és 16 óra között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.