Felhívás!

Eredménytelen tárgyalás

A tüntetések szervezői bejelentették, folytatni akarják az utcai tiltakozásokat, és elégedetlenségüknek adtak hangot a Mihai Tudose miniszterelnökkel tegnap folytatott tárgyalásuk eredménytelensége miatt.

 

Tudose szerdán fogadott a hivatalában 43 civil szervezetet, amelyek az elmúlt hónapok utcai megmozdulásain résztvevő emberek képviselőiként határozták meg magukat. A megbeszélés után Mihai Polițeanu, a RomániaKezdeményezés nevű civil szervezet vezetője elmondta: a civileknek egy fő üzenetük volt a miniszterelnökhöz, azt kérték tőle, vesse latba hivatali hatáskörét, és akadályozza meg, hogy Románia „letérjen a demokrácia útjáról”. Egyrészt azt szorgalmazták, hogy Tudose kérje ki a Velencei Bizottság álláspontját a román igazságszolgáltatás működését módosító, a parlament által a múlt héten elfogadott törvénycsomagról, másrészt halassza el a jogszabály hatályba lépését, illetve váltsa le Tudorel Toader igazságügyminisztert.

Polițeanu elmondta, a három kérés közül egyre kaptak választ, Tudose annyit ígért nekik, hogy tájékozódik a Velencei Bizottság álláspontjának kikérése ügyében, de ebben az esetben sem ígért konkrétumot. Ezért a civilek folytatni kívánják a tüntetéseket, amíg elérik az igazságszolgáltatási törvények hatályba lépésének megakadályozását, valamint a büntetőtörvénykönyv és eljárási jogszabály módosítását, ami a parlament napirendjén szerepel.

A parlament múlt csütörtökön fejezte be az igazságszolgáltatás átszervezését. Az elfogadott három jogszabályt még Klaus Johannis államelnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba léphessenek, de erre valószínűleg egyelőre nem kerül sor, mert a jogszabályok ellen alkotmányossági kifogást emeltek, másrészt Johannisnak joga van egyszer visszaküldeni megfontolásra a törvényeket a parlamentnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.