Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

EP-választások: közel 19 ezer szavazókörzetben lehet majd szavazni

EP-választások: közel 19 ezer szavazókörzetben lehet majd szavazni Románia

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) befejezte a 18.730 szavazókörzet megszámozását, a székhelyek kijelölését a május 26-án zajló európai parlamenti választásokra.

A szavazókörzetek listája megtalálható az AEP honlapján, a www.roaep.ro internetes oldalon. Meg lehet nézni ezeket az alábbi linket követve is: http://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare/, tájékoztatott csütörtökön a hatóság.

A külföldön élő román állampolgárok 441 szavazókörzetben voksolhatnak, derül ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter rendeletéből, amely csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A külügyminisztérium szerint rekordszámú szavazókörzetet nyitnak külföldön a májusi EP-választásokra, tekintve, hogy a korábbi – 2014-es és 2009-es – választásokon csupán 190 körzet működött.

Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb szavazókörzetet, szám szerint 76-ot, Olaszországban alakítják ki, míg Spanyolországban 50, Németországban 25 körzet áll majd rendelkezésre. A miniszteri rendelet értelmében ugyanakkor 4 körzetben szavazhatnak az Izraelben élő román állampolgárok, 36-ban a Moldovai Köztársaságban élők. Irakban két helyen voksolhatnak az ott élő románok: a bagdadi nagykövetségen és az erbíli konzulátuson.

A szavazókörzetek listáját a külhoni román közösségek igényeit és a nagykövetségek javaslatait figyelembe véve állította össze a külügyi tárca.

A választási törvény előírásai értelmében a külföldön élő román állampolgárok csak érvényes román személyi igazolvány vagy útlevél birtokában élhetnek szavazati jogukkal.

A külhoni szavazókörzetek listája, illetve a szavazással kapcsolatos további információk fellelhetők a külügyminiszérium honlapján.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük