Felhívás!

Energiaügyi miniszter: nem függeszthető fel a háztartási fogyasztók áram- és földgázellátása

Energiaügyi miniszter: nem függeszthető fel a háztartási fogyasztók áram- és földgázellátása Románia

Nem függeszthetik fel a szolgáltatók a háztartási fogyasztók gáz- és az áramellátását, amíg hatályban van az energiadrágulás kompenzálásáról és az árak korlátozásáról szóló törvény – közölte a szerdai kormányülés után az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu elmondta, a szolgáltatók egy része jogszabály előírásait mellőzve hibásan számlázta ki a novemberi fogyasztást, és a szolgáltatás felfüggesztésével fenyegeti azokat az ügyfeleit, akik nem hajlandóak a téves összeget kifizetni. A miniszter szerint ezt a visszaélést a kormány nem tűri meg, és amellett, hogy újra kiállíttatja a számlákat a törvény előírásait mellőző cégekkel, megtiltja számukra, hogy felfüggesszék a fizetési hátralékot felhalmozó ügyfelek energiaellátását. A korlátozás nem csak a kiszolgáltatott fogyasztókra, hanem valamennyi háztartási fogyasztóra vonatkozik az energiadrágulás kompenzálásáról és az árak korlátozásáról szóló jogszabály hatályának lejártáig – tette hozzá.

Popescu szerint a szolgáltatók tehetnek a kialakult helyzetről, mert a törvényt megszegve “több millió” téves számlát állítottak ki.

A fogyasztóvédelem 37 ellenőrzést végzett az elmúlt héten az energiaszolgáltatóknál

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Mihai Culeafă szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy az elmúlt héten 37 áram- és gázszolgáltatót ellenőriztek, és két olyan céget találtak, amelyek az ármaximálásra vonatkozó törvényes előírás vagy kompenzáció alkalmazása nélkül számlázták ki az ügyfeleiknek a novemberi fogyasztást.

A bejelentés előzményként Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülésen felkérte az illetékes hatóságokat, hogy ellenőrizzék az energiaszámlák helyzetét.

Mihai Culeafă elmondta, hogy a fogyasztóktól érkezett panaszok és Virgil Popescu energiaügyi miniszter január 6-án tett felszólítása nyomán valamennyi villamosenergia- és gázszolgáltatónál megkezdődtek az ellenőrzések.

“Eddig 37 szolgáltatónál végeztünk ellenőrzéseket országszerte, és néhány esetben szabálytalanságokra derült fény. Két releváns példát említenék meg: két nagy gazdasági szereplő az ármaximálásra vonatkozó előírás vagy kompenzáció alkalmazása nélkül számlázott ki novemberi fogyasztást, arra hivatkozva, hogy késett a törvény végrehajtási szabályainak a kihirdetése. Emellett az új árakat is az áfa nélküli érték alapján számították ki” – számolt be Culeafă.

A felügyelők felszólították a szolgáltatókat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére.

Az ANPC elnöke figyelmeztetett, hogy az következő időszakban is folytatódik az ellenőrzési akció, valamennyi áram- és gázszolgáltatónál vizsgálódni fognak. Rámutatott, a törvénysértő szolgáltatókat akár 50.000 lejes bírsággal is sújthatják, emellett felszólítják őket, hogy állítsák ki újra a számlákat.

Culeafă azt is elmagyarázta, milyen lépéseket kell tenni, ha a fogyasztók nem megfelelő számlát kapnak. Közlése szerint először a szolgáltatóhoz kell fordulniuk, hogy “békés úton rendezzék a vitát”.

Ha nem orvosolják a gondját, a fogyasztó az ANPC-hez fordulhat. Ezt a 021.9551-es telefonszámon, vagy a hatóság honlapján (www.anpc.gov.ro) teheti meg – mondta Culeafă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.