Felhívás!

Elvesztett ingyen sírhely

Miután elterjedt annak a híre, hogy Klaus Johannis államelnök visszavonja a Románia Csillaga érdemrendet Adrian Nastase egykori kormányfőtől (2000-2004), mert korrupciós ügyekben kétszer volt elítélve letöltendő szabadságvesztésre, a realitatea.net munkatársai megkérdezték Augustin Zegrean ismert jogászt, az Alkotmánybíróság volt elnökét, hogy mit, milyen kiváltságokat veszít az, akitől elveszik ezt a kitüntetést.

Az alkotmányjogász fanyar humorral kezdte a választ. “A legjelentősebb előny a sírhely, a Románia Csillaga birtokosainak ingyenes örök nyugvóhely jár, igaz, csak a lehetőségek függvényében” – mondotta Zegrean, majd hozzáfűzte, adókedvezményekben csak a Ceausescu-rendszer idején részesültek a kitüntetettek. Az alkotmányjogász szerint a visszavonásnak  természetből adódóan, bírósági perek nélkül kell történnie, akit kitüntetnek eleve tudnia kell, hogy bűnvádi elítélése után elveszik az érdemrendet. Emellett van egy megbízott személy, létezik egy olyan feladatkör, hogy valakinek figyelemmel kell követnie a Románia Csillaga érdemrend birtokosaival történő fejleményeket, annál is inkább, mert általában megjelennek a sajtóban.

A érdemrend erkölcsi haszna egyfelől az elismerés, másfelől az, hogy a kitüntetetteket közéleti szempontból számba veszik, a nemzeti jellegű rendezvényekre meghívják, mondotta Zegrean, aki viszont helyteleníti azt, hogy a Románia Csillaga érdemrend birtokosai között van olyan személy is, aki a máramarosszigeti hírhedt kommunista börtön parancsnoka volt valamikor.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.