Felhívás!

FRISSÍTVE: Elütött egy autó egy medvét Parajd közelében, az állatot órákon át hagyták szenvedni

FRISSÍTVE: Elütött egy autó egy medvét Parajd közelében, az állatot órákon át hagyták szenvedni Románia

Korlátozzák a forgalmat a Parajd és Szováta közötti 13A jelzésű országúton, ahol szombat este medvét gázolt el egy autó, a sérült nagyvad ugyanis az úttestre vonszolta magát.

A helyszínen rendőrök irányítják a forgalmat, és csendőrök biztosítják a környéket.

Még nem született döntés arra vonatkozóan, hogy mi történjen a súlyosan megsérült medvével.

A nagyvadat szombat este gázolta el egy autó, amelyben hárman utaztak, köztük egy gyerek, aki pánikrohamot kapott.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint a jármű utasai nem sérültek meg, és nem voltak veszélyben, a pánikrohamot szenvedett kiskorút a helyszínen ellátták a rohammentősök.

Az ütközés nyomán az autó lesodródott az úttestről. A medve súlyosan megsérült, az első feltételezések szerint végtagtörést szenvedett – nyilatkozta a Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip.

FRISSÍTÉS: Elkábították, majd lelőtték a medvét

Elkábították, majd lelőtték a szombat este Parajdon elgázolt és súlyosan megsérült medvét.

A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben.

A megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta, vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezte azt, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését.

A medvét lelőtték a vadászok, majd eltávolították a tetemet az úttestről.

A környezetvédelmi miniszter szerint a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget

Felháborodásának adott hangot vasárnap Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, amiért a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget és nem léptek időben a Parajdon szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve ügyében.

A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban azt mondta, az illetékes helyi hatóságok mulasztottak az ügyben, a 2010/323-as kormányhatározat ugyanis lehetőséget biztosít számukra arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni.

A miniszter azt mondja, bár a medvét szombat este gázolta el az autó, a szaktárcához csak vasárnap 11 órakor érkezett meg az állat kilövésére vonatkozó igénylés, és 12 órakor kiállították a kilövési engedélyt. “Ebben az esetben sajnos a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget, és nem léptek közbe, hogy ne fajuljon idáig a helyzet” – nyomatékosította.

Costel Alexe elmondása szerint hétfőn 9 órára összehívta a minisztérium valamennyi illetékesét, és más tárcák képviselőivel is tárgyalni fognak a hét folyamán, hogy többé ne forduljon elő ilyen eset.

Leváltották a Hargita megyei prefektust

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit.

A tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását – derül ki a belügyi közleményből.

Ebben rámutatnak, “a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”.

A belügyi közlemény értelmében további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

Borboly kéri a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást

A helyi hatóságoknak jogukban kell hogy álljon dönteni és helyi szinten közbelépni a parajdi balesetben megsérült medvéjéhez hasonló esetekben – véli a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba.

“Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!” – idézi Borbolyt a megyei tanács közleménye.

Ennek értelmében ugyanakkor a környezetvédelmi miniszter a Borboly Csabával folytatott beszélgetés nyomán adta ki a Parajdon elgázolt sérült medvére vonatkozó kilövési engedélyt.

Az állatorvosok nem altathatják el a vadon élő állatokat

Az állatorvosoknak nincs hatáskörükben elkábítani, illetve elaltatni a vadon élő állatokat, nyomatékosította az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményében dr. Ladó Zsolt, a Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság (DSVSA) vezetője.

Ladó szerint egy állatorvos kiszállt, hogy megvizsgálja a sérült nagyvadat rögtön azt követően, hogy a megyei állategészségügyi igazgatóságot este háromnegyed 8-kor a környezetőrség értesítette a balesetről. A szakember megállapította, hogy a medve három lába eltört és a boncoláskor kiderült, hogy az állatnak súlyos belső sérülései is voltak, amelyek miatt rövid időn belül elpusztult volna.

“Az állatorvosok hatáskörüknek és a hatályos törvényeknek megfelelően jártak el. Hangsúlyozzuk, hogy az állatorvosok hatásköre nem terjed ki a vadon élő állatok elkábítására, illetve elaltatására” – mutat rá Ladó a közleményben.

Leszögezi ugyanakkor, hogy a Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság szakemberei mindvégig, tehát szombat estétől vasárnapig a helyszínen voltak, műszaki támogatást nyújtva a hatóságoknak.

A miniszterelnök szerint a hatóságok nagyon elhúzták a döntés meghozatalát

A hatóságok nagyon elhúzták a döntés meghozatalát a Parajdon elgázolt medve ügyében, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő hétfőn.

“A jogszabályoknak megfelelően az állatorvosnak fel kellett volna mérnie a helyzetet. A prefektusnak össze kellett volna hívnia a katasztrófaelhárító bizottságot és meg kellett volna hoznia a döntést a medvét illetően: vagy kezelésben részesíteni a sérült állatot, főként, mert Hargita megyében két intézmény is van, ahol el lehet végezni ilyen beavatkozásokat, vagy pedig elaltatás mellett dönteni. Nagyon elhúzták a döntéshozatalt. Ahogy értettem, az állatorvosnál nem is volt altatóinjekció. Én tartottam a kapcsolatot a belügyi és a környezetvédelmi miniszterrel is. A környezetvédelmi minisztériumba 11 óra 5 perckor futott be a kérés, és 12 órakor meg is adták az engedélyt, hogy az állatot megszabadítsák szenvedéseitől. A belügyminisztert felkértem, hogy elemezze a prefektus hozzáállását az ügyben” – szögezte le a kormányfő.

Belügyminiszter: tiszteletbeli tisztségként kezelte funkcióját Hargita megye prefektusa

A Hargita megyei prefektus úgy kezelte a megyei katasztrófaelhárító bizottság elnöki tisztségét, mintha az valamiféle tiszteletbeli tisztség lenne, jelentette ki Marcel Vela belügyminiszter hétfőn, és leszögezte: kezdeményezi Jean-Adrian Andrei leváltását.

A prefektus szombaton tudomást vett arról, hogy Parajd és Szováta között elütöttek egy medvét és az súlyos sérüléseket szenvedett, az úttesten fekszik, de semmit nem tett, fejtette ki Marcel Vela.

A belügyminiszter hozzátette, megállapította, hogy vagy nincsenek ilyen esetekre leszögezve eljárások, vagy pedig nem tartják be azokat, és a jelenlegi helyzetben vizsgálatot rendel el.

Vela rámutatott ugyanakkor, hogy a környezetvédelmi minisztériumban hétfőn összeültek a tárca szakemberei, illetve a belügyi tárca struktúráinak vezetői, hogy megoldásokat találjanak arra, hogyan lehet a jövőben operatív módon eljárni a hasonló esetekben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 18., 8:20
  ÉRTÉKELÉS: 3

  “Egy orszag civilizaciojat az hatarozza meg, hogy allampolgarai hogyan bannak az allatokkal.”-Indira Ghandi. Sajnos Romania a barbarok hazaja. A megoldas nem a decentralizalas, “kedves” Borboly ur, hanem az emberi egyutterzes. Miert nincs Romaniaban allatmento alakulat ? Allatsebeszet ? Azert mert ebben az orszagban ,melyet hazaarulok es tolvajok iranyitanak, meg az embernek sincs biztositva az itteni korhazak altal a biztonsaga. 18 orat hagyni egy aggonizalo allatot az ut szelen, ez tobb mint barbarizmus! Es meg valami. Hargita megyenek meg altato lovege sem volt a megye keszleteben. Helyes ,hogy elbocsajtottak az inkompetens prefektust. Sot ennel tobbet is kell tenni. Bunugyi kivizsgalast kell inditani az osszes, az ugyben erintett bunos ellen, es a bortonbe veluk ! Bunugyi kivizsgalast inditani azok ellen is, akik reszt vettek Romania erdoinek kiirtasaban a legkissebbtol a legnagyobbakig (politikusokig ,akik iranyitottak es falaztak ezeknek az erdoirto analfabeta es szemianalfabeta maffiozoknak !) es ahol kiderul, hogy az erdok kiirtasabol gazdagodott meg valaki, ott azonnali vagyonelkobzast es bunugyi eljarast inditani. Ott ahol az ilyenek szembeszegulnek a hatosagi szervekkel (lasd. rendorgyilkossagok, erdeszgyilkossagok !) ott azonnali hatallyal rajuk kuldeni a katonasagot, melynek tuzparancsot engedelyezni. Ezt ami itt vegbemegy az erdokon, nem lehet tovabb toleralni ! A tettesek ideje, hogy feleljenek hitvany tetteikert ! Es vegul az orvvadaszat ellen is ugyanilyen drasztikus modszerekkel kell follepni. Az nem igaz, hogy nem lehet megallitani a famaffiat. Csak ezt eppen akarni is kell !!! Es a medvekkel szemben, nem a kvotavadaszat engedelyezese a helyes megoldas. Az nem lehetseges, hogy a vadaszegyesuletek es a hatuk mogott allo korrupt es gyilkolaszni vagyo politikusok egyedul hozzanak torvenyt a medveugyben. A tobbiek szavat is meg kell hallgatni, figyelembe kell venni es egyutt megtalalni ra a helyes megoldast !

  • User
   Dátum: 2019. november 18., 10:47
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Egyeteertek a hozzaszoloval.Egy allatot ha elutnek vagy valamilyen modon megserul nem kellene hagyni,hogy szenvedjen vagy varni azt,hogy mikor jon meg ra az engedely,hogy lepuffantsak.Kulfoldon van erre is megoldas,van allatvedo rendorseg,vannak serult allatoknak korhazak,dehat nalunk igy igaz meg az embereknek sincs egy normalis korhaz.Az orszagot szetloptak pedig Romania Europa leggazdagabb orszaga lehetne ha nem ilyen tolvaj banda vezetne.

  • User
   Dátum: 2019. november 18., 10:02
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Igy igaz.Indiaban tisztelik az allatot es bar tul nepesedett ,szegeny orszag,ott van allatmentes es allatkorhaz.Lattam tobb ilyen kis filmet a discoveryn es meglepo,hogy milyen alazattal kezelik a beteg allatokat.peldat vehetnonk mi is toluk.

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nagy volt a felhajtas a medveert mert szegeny nagyon szenvedet , de ha megol egy embert az nem szamit ekkora cirkusznak . Tobbre ertekelnek 1 medvet mint egy embeert.Vigyek oket rezervatumba es adjanak enni , hogy ne kelljen koszaljon az utakon es garazdalkodjon a falvakban !

  • User
   Dátum: 2019. november 18., 10:34
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Az allat is Isten teremtmenye.O sajnos nem tud beszelni mint az ember,hogy hol faj.Azt irjak minek ekkora felhajtas egy medveert????Sajnos egyre tobb allat koszal az utak menten mert az is igaz,hogy tul szaporodtak meg hoztak mas megyekbol is hozzank,de az allatok elettere is nagyon beszukult..Es ha eppen nem kitermelnek az erdokbe,akkor szol a puska vagy bogetik a kvadokat a motorbicikliket a suhancok vagy eppen ralit szerveznek.Hova legyen el szegeny allat,le kell huzodjon elelem remenyebe a mezobe es az utmentere ahol lehet kukazni

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Hol vagytok nagyszájú állatvédők,zöldek akik valóban vörösek belül?Nem csak ai itteni,hanem a Zunióból is…ha kivágnak egy parkban néhány fát mert veszélyes hisztiztek ,de amikor egy élőlény szenved akkor sehol semmi.Egyre jobban sürűsödnek ezek a problémák de azt várják ,hogy a medvék oldják meg azzal hogy ne keressenek élelmet,ne szaporodjanak,csak a zebrán menjenek át ,télen menjenek aludni ahogy a mesékben van?Hát ha ezt akarjuk adjuk át nekik a bolygó vezetését …van egy film Majmok bolygója…tanulságosnak kéne lennie…az emberek tették tönkre a Föld bolygót !Saját kezüleg!

 • User
  Dátum: 2019. november 18., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Meghogy az allatvedok “belulrol vorosek”. Na, ne etesd itt a nepet a hulyesegeddel. A vorosek, azok nem masok,mint a sok vadaszni ohalyto polgarmester es politikus, Ceausescu leszarmazottjai, a “voros barok” akik szetlopkodtak es tonkretettek a sajat orszagukat. Es akiknel meg ennek a halalba kuldott medvenek is tobb becsulete volt. O legalabb utolso perceiben osszeszedte az erejet es buszken ,egyenes gerinccel es folemelt fovel fogadta a halalos lovest ,ugy viselkedett mint egy igazi ferfi, akit artatlanul visznek a kivegzo osztag ele. Ugy fogadta a halalt, ahogyan sokan nem tudtak volna fogadni, az orszagunkat vezeto gyava, tolvaj es hazaarulo politikusok kozul !