Felhívás!

Előkotornák a biztosítástörvényt

Előkotornák a biztosítástörvényt Románia

Az illetékes bukaresti hivatal nyilvántartásai szerint idén január végén országszerte 1 777 606 volt a természeti csapások okozta károkra vonatkozó lakásbiztosítások száma. Ez  nem éri el a lakások, lakóházak számának 20 százalékát sem. Történelmi régiók tekintetében Erdély vezet 21 százalékkal, ezt az arányt csak Bukarest főváros tudta megközelíteni, míg például Bukovina (Észak-Moldva) és Máramaros 3 százalékkal kullog a sor végén.

A háromféle természeti csapás – földrengés, földcsuszamlás, árvíz – okozta károk egy részének megtérítésére vonatkozó biztosítási törvény 2008-ban lépett érvénybe. Egyebek között előírja, hogy a kötelező lakásbiztosítási szerződések megkötésének elmulasztása 100 lejtől 500 lejig terjedő pénzbírsággal járhat, de nincsenek hivatalos hírek arról, hogy ez ideig a polgármesteri hivatalok alkalmazták volna ezt a fajta büntetést. Ennek egyik oka valószínűleg az alacsony fokú érdeklődés, emellett a törvény is hézagos, akárcsak sok-sok más romániai jogszabály. A közvélemény-kutatások eredményei rámutatnak, a lakosság közömbössége főként abból ered, hogy a 10 vagy 20 eurós évi biztosítási befizetés sokak számára teljesen fölösleges, mert lakhelyüknél nem áll fenn árvíz vagy földcsuszamlás veszélye, és földrengés sem okozott arrafelé soha épületrongálódást, sem összeomlást. A másik “elrettentő ok” az, hogy az egyik biztosítási opció legfeljebb 10 ezer, a másik legfeljebb 20 ezer eurós kártérítést szavatol, ezek a felső határok, de a gyakorlat azt mutatja, a kifizetett összeg nem mindig éri el a felső határt.

A román sajtó időnként beszámol olyan hírekről, miszerint valamiképpen mégis köteleznék a lakosságot a három természeti csapásra vonatkozó lakásbiztosításra, akár olyan kedvezményekkel is, hogy kapcsolni lehetne a tűzesetre, betörésre stb. vonatkozó biztosítási csomagokhoz. A jurnalul.ro beszámolója szerint az Ilfov megyei Pantelimon város polgármesteri hivatala közleményben kéri a tulajdonosokat, idén június 1-jéig kössenek lakásbiztosítási szerződést, ellenkező esetben az ellenőrzések során felszólításra, majd további közömbösség esetén pénzbírságra számíthatnak. A polgármester azt szeretné, ha Pantelimon lenne az első település Romániában, ahol minden lakás tulajdonosai megkötik a természeti csapások esetére vonatkozó biztosítási szerződést.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 24., 14:39
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ez a 2008-as törvény nem biztosít például tűz ellen sem, pedig legtöbb épület tűznek és árvíznek esik áldozatul! A hiábavaló házbiztosítással csak a biztosító társaságok járnak jól, s ha valaki háza tűz martalékává válik, közadakozásból építik újra. Legtöbb esetben a biztosítót perelni kell a pénzért.