Felhívás!

FRISSÍTVE: Elkezdődött a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti ülés

FRISSÍTVE: Elkezdődött a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti ülés Románia

Elkezdődött a szenátus és a képviselőház együttes ülése, amelyen a Szociáldemokrata Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványról tárgyal és szavaz a törvényhozó testület. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az ülést Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vezeti. Bejelentette, hogy 350 törvényhozó van jelen az ülésen.

Ludovic Orban miniszterelnök és kabinetjének miniszterei szintén jelen vannak a teremben.

A két házbizottság döntése értelmében a vita során a kormánynak 60 perc áll rendelkezésére, a pártoknak fenntartott időintervallumok pedig a következőképpen oszlanak meg: PSD – 34 -perc, PNL – 18 perc, USR – 7 perc, Pro Európa csoport – 4 perc, RMDSZ – 5 perc, PMP – 2 perc, kisebbségiek frakciója – 3 perc, függetlenek – 6 perc.

Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt a PSD és az RMDSZ 208 törvényhozója írta alá, és hétfőn olvasták fel a parlamentben. Az indítvány benyújtásának kiváltó oka az volt, hogy a liberális párti kormány egy héttel korábban felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

A bizalmatlansági indítványt 233 törvényhozónak kellene megszavaznia ahhoz, hogy a kormány bukását eredményezze.

Orban: nem hagyom, hogy a Liviu Dragnea tollából született törvényhozók ítélkezzenek fölöttem

Ludovic Orban miniszterelnök bevallása szerint nem hagyja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói ítélkezzenek felette, akik – mint fogalmazott – Liviu Dragnea “tollából születtek”, és semmi jót nem hoztak az ország számára.

“Tetszik, nem tetszik, önök Liviu Dragnea tollából születtek, és ettől a bélyegtől pályafutásuk végéig nem fognak tudni szabadulni” – fogalmazott Orban a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, hangsúlyozva, a PSD törvényhozói három éven át megszavazták volt pártelnökük minden “aberrációját”, Románia és az állampolgárok érdekeivel szembemenő valamennyi kezdeményezését.

“Nem hagyom, hogy önök ítélkezzenek fölöttem, mert három év alatt bebizonyították, mire képesek: hazudni, félretájékoztatni, szolgalelkűsködni, és nem hoztak semmi jót Románia számára” – fogalmazott Orban.

A kormányfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a bizalmatlansági indítvány aláíróit az zavarja, hogy olyan választási rendszer bevezetéséért vállalt felelősséget a kormány, amely többletjogokat ad az állampolgároknak, lehetővé téve számukra, hogy nagyobb legitimitással bíró polgármestereket válasszanak, illetve hogy leváltsák azokat az elöljárókat, akik “csúfot űztek” az általuk vezetett közösségből.

A miniszterelnök felszólalásában kiemelte, míg a PSD-kormány azért adta ki az éj leple alatt a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendeletet, hogy megmentse büntetőügyeseit a felelősségre vonástól, a PNL-kormány a román állampolgárok érdekeit szolgáló sürgősségi rendeleteket fogadott el.

Orban úgy véli, a bizalmatlansági indítvány aláírói “félnek a demokráciától”, attól, hogy elveszítik polgármestereik több mint felét, félnek a vidéki elöljáróktól, akik – szerinte – megfenyegették őket, hogy ha nem akadályozzák meg a kétfordulós polgármester-választás gyakorlatba ültetését, többé nem fogják élvezni a támogatásukat.

Bodog (PSD): mennie kell egy olyan kormánynak, amely saját inkompetenciájáért a parlamentet hibáztatja

Mennie kell egy olyan kormánynak, amely a parlamentet okolja saját inkompetenciájáért – jelentette ki a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Florian Bodog.

“Mennie kell egy olyan kormánynak, amely saját inkompetenciájáért a parlamentet hibáztatja. Mennie kell egy olyan kormánynak, amely nem tud kormányozni. A parlament tavaly ősszel adott neki egy esélyt, amellyel nem kezdett semmit. Most eljött az idő, hogy a parlament újabb esélyt adjon neki, ezúttal a távozásra. Távozzanak, együtt barátaikkal, a nagyvállalatok képviselőivel, akiknek hűséget esküdtek a románok zsebeinek kárára” – mondta Bodog.

A szenátor azt is kijelentette, az Orban-kormány az éj leple alatt, tolvaj módon, sürgősségi kormányrendelettel próbálja meg eltörölni egy idegen bank adósságait, és saját előnyére módosítani a választási törvényt.

Azt is kijelentette, a kabinet által hozott egyik kormányrendelet információi szerint kivonja a közbeszerzési törvény hatálya alól az országos egészségügyi programokat.

Bodog úgy vélekedett: a PNL-kormány által hozott minden egyes sürgősségi rendelet alapot szolgáltatna egy-egy bizalmatlansági indítvány benyújtására.

Paşcan: a PMP nem vesz részt a szavazáson

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői nem vesznek részt egy “gyalázatos” szavazáson, amely “destabilizálja az országot” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőházi frakcióvezetője.

Paşcan szerint “a románoknak tudniuk kell”, hogy a kormány bukása további adósságokat, magasabb kamatszinteket és politikai instabilitást jelent, ezért a PMP frakciója egyöntetű vokssal úgy döntött, hogy “nem vesz részt ezen a gyalázatos szavazáson, amely destabilizálja az országot, amely a románok és Románia ellen van”.

Emlékeztetett: a PMP még 2016-ban benyújtott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a polgármestereket két fordulóban választanák meg, amelyet több mint egymillió ember támogatott aláírásával, ami “a polgárok többségét” jelenti.

Paşcan hozzátette: a kormány esetleges bukása “nemcsak politikai, hanem gazdasági válsághoz is vezet”.

Ponta: megszavazom az indítványt

Victor Ponta, a parlament Pro Európa frakciójának vezetője közölte a két ház plénuma előtt, hogy meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szándékozik részt venni azokban az egyezkedésekben, amelyeknek céljuk, hogy a Nemzeti Liberális Párt a Szociáldemokrata Párt segítségével “szabaduljon meg” Ludovic Orbantól.

Ponta kifejtette, osztja Raed Arafat egészségügyi államtitkár értetlenségét az Orban-kabinet által elfogadott, az egészségügyet érintő sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, amelyet hatástanulmány és érdemi vita nélkül hoztak meg, és amely a teljes közegészségügyi rendszer egyensúlyát meg fogja bontani.

“Csak egy magyarázat van: attól tartottak, hogy nem fog átmenni a bizalmatlansági indítvány, meg akartak győzni minket. Ezzel a rendelettel most sikerült engem meggyőzni: meg fogom szavazni a bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki Ponta.

Ciolacu: ez a kormány három hónap alatt instabilitást és káoszt okozott

Ez a kormány három hónap alatt instabilitást és káoszt okozott – jelentette ki szerdán a parlamentben, a bizalmatlansági indítvány vitáján Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

“A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tevékenységét visszaélések sorozata, az emberi jogok lábbal tiprása jellemzi. Semmi az embereknek, semmi ezek közvetlen szükségleteinek. Se bérek, se juttatások, se nyugdíjak. Ez a kormány, alig három hónap alatt instabilitást és káoszt okozott, ezért mennie kell” – mondta Ciolacu.

Barna: egy maréknyi félős polgármesterről van itt szó

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke felrótta szerdán a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és az RMDSZ-nek, hogy az általuk benyújtott bizalmatlansági indítvány egyetlen tétje “egy maroknyi félős polgármester”, akik meg akarják őrizni kiváltságaikat.

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Barna azt mondta, az RMDSZ inkább a PSD érdekeit szolgálja, mintsem a romániai magyar közösségét.

“Kelemen Hunor, miért értékesebb az állampolgárok számára a lojális polgármester a hozzáértőnél? Csak mert önök félnek a választásoktól? Mert úgy érzik, kifut a talaj a lábuk alól? Ezért ez a nagy cirkusz? A veszélyt nem a román pártok jelentik, ahogyan azt ön időnként hangoztatja, hanem annak az RMDSZ-nek a szűklátókörűsége, amelyet évek óta egy kisszámú kisebbség kiváltságainak megőrzése foglalkoztat. Legyenek tisztességesek és tegyenek pár szál rózsát az RMDSZ jelvényébe. Ezáltal elismernék, hogy jobban húznak a PSD-hez, mint a magyar közösséghez, elismerik, hogy sokkal cinikusabbak, mint amilyen korrektek” – fogalmazott.

Az USR elnöke ugyanakkor felrótta a PSD-nek, hogy a demokrácia elveivel hozakodik elő, miközben az elmúlt három évben csak az foglalkoztatta, hogy mentse meg a börtönbüntetéstől volt elnökét, Liviu Drageát.

Barna ugyanakkor felkérte Ludovic Orban miniszterelnököt, tartsa be az USR-vel kötött megállapodásba foglaltakat, és támogassa a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Azokra a felvetésekre utalva, miszerint a PNL már megállapodásra jutott a PSD-vel az előre hozott parlamenti választások kieszközlése érdekében, Barna azt mondta, a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson sok minden kiderülhet, ugyanakkor leszögezte, az USR nem fogja tolerálni a háttéregyezségeket.

Kelemen: az alkotmányossági elvek és a Velencei Bizottság ajánlásai felülírják a választási érdekeket

Az alkotmányossági elvek és a Velencei Bizottság ajánlásai felülírják a választási érdekeket, az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt, jelentette ki az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor szerdán a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.

Kelemen szerint a kormány tudatosan megszegi az alkotmányt, hisz az alkotmánybíróság a múlt héten mondta ki, hogy nem lehet olyan törvényért felelősséget vállalni, ami parlamenti vita alatt van. Hozzátette: az RMDSZ nem ért egyet sem a választási törvényt módosító javaslat szövegével, sem annak elfogadási módjával, így él az alkotmány adta lehetőséggel: benyújtotta és megszavazza a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet – Kelemen szerint – mindenkinek meg kellene szavaznia, akinek fontosabbak az alkotmány alapelvei, a Velencei Bizottság ajánlásai, az alkotmánybíróság döntései és a jogállam, mint a választási érdekek.

Hozzátette: az RMDSZ-nek vannak érvei, amikor azt állítja, hogy a polgármesterek egy fordulóban való megválasztása “ugyanolyan legitim és demokratikus, mint a kétfordulós választás”, de ebben a pillanatban minden pró és kontra érven túl az alkotmányossági elvek az elsődlegesek.

“Ma azért szavazzuk meg a bizalmatlansági indítványt, hogy megakadályozzuk a kormánynak ezeket a lépéseit, ma azokkal együtt szavazunk, akik szerint nem megengedett az alkotmánybíróság előírásait és döntéseit áthágni. Hangsúlyozom, Dan Barna úr, hogy ez a szavazat nem jelent egy új többséget vagy más politikai koalíciót. Örvendetes, hogy miközben Önöknek egyetlen polgármesterük sincs, meg akarják szabni a polgármester-választás módját. Tegnap este a kormány precedens nélküli magatartásának voltunk a tanúi: egy éjfélig tartó ülésen 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el minden átláthatóság és vita nélkül, mellőzve minden tiszteletet a törvényhozás felé. Aminek egy kivételes eszköznek kellene lennie, az hirtelen halálos fegyverré vált a jogállammal szemben” – hangoztatta Kelemen.

Rámutatott: a bizalmatlansági indítvány a kezdő lépés is az előrehozott választások irányába.

“Sok nemzeti liberális párti (PNL) és Mentsétek meg Romániát szövetséges (USR) képviselő, de Dan Barna is, szükségesnek tartja az előre hozott választást. Szavazzák hát meg a bizalmatlansági indítványt, hogy megtegyük az első lépést ebbe az irányba! Azoknak pedig, akik amiatt aggódnak, hogy mi lesz holnap, ha megbukik a kormány, ajánlom a figyelmükbe Winston Churchill mondását: csak az éj leszállta után ragyoghatnak a csillagok. Ne féljenek. Számunkra egy demokratikus államban a parlament szerepe meghatározó, ezért prioritásunk megállítani a kormány visszaéléseit. Ha sikerül tiszteletben tartanunk az alkotmányossági elveket, és ha félretesszük a képmutatást – Dan Barna úr -, akkor minden állampolgár és minden közösség számára egy olyan országot építhetünk, mint Nyugaton – ahol jó élni” – fejtette ki Kelemen Hunor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.