Eljárás Kövesi ellen

Eljárás Kövesi ellen Románia

Fegyelmi eljárást indított az Igazságszolgáltatási Felügyelet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi és helyettese, Marius Constantin Iacob ellen. Az ügyben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi szakosztálya hoz majd döntést.

A felügyelet közleményében azt állítja, hogy a sajtóban 2017. június 18-án megjelent, a DNA egyik munkabeszélgetésén rögzített felvétel tanúsága szerint a korrupcióellenes főügyész magatartásával sértette a szakma becsületét és az igazságszolgáltatás presztízsét. A főügyész kijelentéseivel azt a látszatot keltette, hogy az általa vezetett intézmény az egyes dossziék által kiváltott sajtóvisszhang és az azokban érintett személyek tisztsége függvényében dönti el, hogy mely ügyeket részesíti.

A közlemény arra is rámutat, hogy Kövesi sértő és lekezelő hangnemben beszélt kollégáival, amivel vétett az ügyészi szakma etikai szabályai ellen, és ami miatt jogosan kérdőjelezheti meg a közvélemény az alkotmány és a törvények tiszteletét, illetve az ügyészek pártatlanságát. Ugyanakkor az ügyész munkatársakkal folytatott elektronikus levelezése során Kövesi rágalmazó, sértő, fenyegető kifejezéseket használt, többek között „gyáváknak” és „bűnözőknek” nevezve őket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.