Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Eljárás indult a koronavírussal fertőzött liberális szenátor ügyében

Eljárás indult a koronavírussal fertőzött liberális szenátor ügyében Románia

A betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított hétfőn a legfőbb ügyészség Vergil Chiţac liberális szenátor ügyében, aki több személyt megfertőzött az új koronavírussal.

Hirdetés
Hirdetés

A legfőbb ügyészség illetékesei szerint hivatalból indult vizsgálat az ügyben, azt akarják megállapítani, hogy a szenátor megtett-e minden óvintézkedést a vírus terjedésének megakadályozására.

Vergil Chiţac február 17-19-én részt vett egy brüsszeli NATO-ülésen, március 6-án pedig a NATO főtitkársága közleményt adott ki, amelyben tájékoztatta az ülésen résztvevőket, hogy a francia küldöttség egyik tagját COVID-19-cel diagnosztizálták.

A szenátor március 9-én részt vett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának ülésén, ahol körülbelül 100 párttársa volt jelen, köztük Ludovic Orban kormányfő.

Chiţac azt állítja, március 9-én értesült a NATO által kiadott figyelmeztetésről, és még aznap orvoshoz fordult, aki azt mondta neki, üljön nyugodtan, ha nincsenek tünetei.

Később Vergil Chiţac szenátornál, illetve a liberális vezetőségi ülés további három résztvevőjénél is kimutatták a koronavírust. Lucian Heiuş képviselőről, Florin Oancea dévai polgármesterről és Adrian David Nicolae dévai városmenedzserről van szó.

Ludovic Orban kormányfő bejelentette, hogy 14 napos elkülönítésbe vonul annak ellenére, hogy tesztje negatív lett.

Vergil Chiţacot jelenleg a konstancai járványkórház intenzív osztályán ápolják.

Koronavírussal diagnosztizálták Mircea Banias képviselőt is

Egyetlen teszteredmény lett pozitív a parlament tagjai körében végzett vizsgálatok nyomán: ez Mircea Banias képviselőé, akinél COVID-19-cel való fertőzöttséget mutattak ki.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) közölte, Banias tünetmentes.

“Beszámolója alapján nem érintkezett közvetlenül egyetlen parlamenti képviselővel sem, akinél kimutatták a koronavírust, nem vett részt olyan politikai gyűléseken, amelyeken Vergil Chiţac szenátor is részt vett, és nem utazott a veszélyes területekre. Mircea Banias képviselő tünetmentes” – tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hozzátéve, hogy Banias esetében is elkezdik a járványtani ankétot a kontaktszemélyek azonosítása végett.

A GCS arra kér mindenkit, aki érintkezett olyan személlyel, akit koronavírussal diagnosztizáltak, hogy maradjon lakásában és azonnal értesítse a hatóságokat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük