Felhívás!

Elhalasztották a szavazást a Nép Ügyvédjének kinevezéséről

Elhalasztották a szavazást a Nép Ügyvédjének kinevezéséről Románia

A parlament hétfői plenáris ülését, amelyen Fábián Gyula ombudsmani tisztségbe való kinevezéséről szavaztak volna, elhalasztják addig, amíg az alkotmánybíróság döntést nem hoz a Szociáldemokrata Párt által Renate Weber ombudsman menesztése miatt benyújtott alkotmányossági kifogás ügyében.

“Bár az eredeti beütemezés szerint hétfőn lett volna a plenáris ülés a Nép Ügyvédjének a kinevezésére, láttuk, hogy az alkotmánybíróság június 29-én fog dönteni az óvás ügyében, ezért úgy határoztunk, hogy elhalasztjuk az ülést egy, a taláros testület döntését követő időpontra” – jelentette ki csütörtökön, a két ház házbizottságának együttes ülése után Ludovic Orban képviselőházi elnök.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha az alkotmánybíróság elhalasztja a döntést, Orban azt válaszolta, hogy a koalícióban majd elemzik a helyzetet és döntenek.

A képviselőház és a szenátus jogi bizottsága szerdán pozitívan véleményezte Fábián Gyula jelölését a Nép Ügyvédje tisztségre.

Fábián az egyetlen, aki a tisztségre benyújtotta jelölését.

Egy USR-PLUS képviselő nem fogja megszavazni Fábian Gyula kinevezését

Az USR-PLUS egyik képviselője kijelentette, nem fogja megszavazni a parlamentben Fábián Gyula kinevezését a Nép Ügyvédje tisztségbe. Tudor Benga többek között azt kifogásolja, hogy Fábián különnyugdíjban részesül.

Egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben Benga azt írja, már korábban közölte, hogy egyértelmű kiválasztási, illetve a tisztség politikamentessé tételére irányuló kritériumok és széles körű nyilvános konzultáció hiányában nem fogja megszavazni az új ombudsman kinevezését.

“Ma már teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy én nem fogom megszavazni Fábián Gyula kinevezését. Úgy vélem, hogy egy különleges nyugdíjban részesülő személy kinevezése erre a posztra nagyon elhibázott lenne az USR PLUS részéről, amely a különleges nyugdíjak megszüntetését állította államreform-programja középpontjába” – fogalmaz.

Hozzáteszi, az USR-PLUS törvényhozójaként és az alakulat országos bizottságának tagjaként nincs tudomása arról, hogy a párt valamely vezetőtestülete hivatalosította volna a jelölt támogatását.

(AgerpresÖ

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.