Elhagyhatja az országot a nyolcéves Sorina

Elhagyhatja az országot a nyolcéves Sorina Románia

Elutasította csütörtökön a bíróság a legfőbb ügyész igénylését, amelyben azt kérte, rendelettel tiltsák meg, hogy az örökbe fogadott Mehedinţi megyei kislány, Sorina, elhagyhassa az ország területét.

A slatinai bíróság döntése végrehajtandó, de a kiközlésétől számított öt napon belül megfellebbezhető.

A kislányt örökbe fogadó, amerikai-román kettős állampolgársággal rendelkező Săcărin házaspár ügyvédje, Clara Istrate a bírósági döntés közlése előtt azt mondta, amennyiben elutasítják a legfőbb ügyész keresetét, Sorina elhagyhatja az országot, és pszichológiai tanácsadásban fog részesülni az Amerikai Egyesült Államokban.

Az ügyvéd szerint a kislány útlevelét még nem bocsátották ki a hatóságok, feltételezéseik szerint ez azzal magyarázható, hogy ők is a bírósági döntésre vártak.

Az örökbe fogadó édesanya, Ramona Săcărin azt mondta, a kislány jól van, beilleszkedett a családba, és készen áll arra, hogy elutazzon az USA-ba.

Korábban a craiovai ítélőtábla a legfőbb ügyész másik két kérelmét is elutasította. Az egyik a kislány örökbefogadásának felülvizsgálatára, a másik az örökbefogadásról szóló határozat érvénytelenítésére vonatkozott.

Az eddig a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen, hivatásos nevelőszülőknél élt kislányt egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadta örökbe. A gyermek helyzete azután került a közvélemény figyelmének középpontjába, hogy júniusban felvételek jelentek meg arról, amint egy ügyész maszkos rendőrök kíséretében kivonszolja a gyereket nevelőszülei otthonából, miközben Sorina nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte. Az ügyész a Dolj megyei gyermekvédelmi igazgatóság egy pszichológusa és egy szociális asszisztens kíséretében, házkutatási paranccsal ment ki a nevelőszülőkhöz, akik – a hatóságok szerint – törvénytelenül tartották maguknál a kiskorút, mert a Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság korábban szerződést bontott a kislányt nevelő nővel, megvonva tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget. Korábban a nevelőanya állítólag több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek.

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály visszaélésszerű magatartás miatt bűnvádi eljárást indított az ügyben érintett Maria Piţurcă ügyész ellen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások