Felhívás!

Elfogadta a szenátus a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezetet

Elfogadta a szenátus a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezetet Románia

Döntő házként elfogadta hétfőn a szenátus az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet.

A jogszabályjavaslatot 86-an támogatták, 37-en elutasították, egy szenátor tartózkodott.

Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A felszámolt intézmény nyomozati anyagait a legfőbb ügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül.

A tervezet szerint a SIJJ jelenlegi személyzetét a legfőbb ügyészség veszi át. A felszámolt intézmény hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálatára kijelölt ügyészeket a legfőbb ügyészség nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénumának javaslatára, 4 éves időtartamra.

A szenátus jogi bizottsága korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bizottsági tagjainak javaslatára módosította a képviselőház által korábban elfogadott előírást, így a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói nem tartoznak azok közé, akik ellen a kijelölt ügyészek vizsgálatot indíthatnak. Ezt a módosítást a plénum is jóváhagyta.

A módosított cikkely így szól: a kijelölt ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtáblák és a katonai ítélőtáblák bírái, az ezek mellett működő ügyészségek ügyészei, valamint az alkotmánybírák által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálása.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) módosító javaslatait elutasította a felsőház.

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) “úgynevezett felszámolásáról” szóló törvényt – jelentette ki Stelian Ion egykori igazságügyi miniszter hétfőn, miután a szenátus döntő házként elfogadta a tervezetet.

Egy Facebook-bejegyzésben Stelian Ion kifogásolta, hogy a kormánykoalíció sürgősségi eljárásban fogadtatta el a jogszabályt a parlamentben. Beszámolója szerint az USR szenátorai kérték a tervezetet levételét a felsőház hétfői ülésének napirendjéről, a három kormánypárt képviselői azonban ezt elutasították. “Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy hozzájáruljanak a független igazságszolgáltatás lerombolásához, a DNA és a a korrupció elleni küzdelem gyengítéséhez” – fogalmazott.

Az exminiszter bírálta azt is, hogy a törvénytervezet kezdeményezői nem szerveztek “valós konzultációkat” a témában, figyelmen kívül hagyták a civil társadalom és a szakmai szervezetek kifogásait, és “megkerülték” a Velencei Bizottság véleményezését is. Ezért az alakulat alkotmányossági kifogást emel a törvény ellen – tette hozzá Stelian Ion.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.