Felhívás!

Elfogadta a kormány az állami fizetés és a nyugdíj halmozását tiltó tervezetet

Elfogadta a kormány az állami fizetés és a nyugdíj halmozását tiltó tervezetet Románia

Elfogadta szerdai ülésén a kormány azt a törvénytervezetet, amely tiltja az állami fizetés és a nyugdíj halmozását – jelentette be Florin Cîţu.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta, a tervezet lehetővé teszi a nyugdíjkorhatárt elért személyek számára, hogy tovább dolgozzanak, ha akarnak, előírja a nyugdíjkorhatár opcionális emelését 70 évre, de tiltja az állami fizetés és a nyugdíj halmozását.

A jogszabálytervezetet sürgősségi eljárásban tárgyalja majd a parlament – tette hozzá Cîţu.

A Törvényhozási Tanács korábban negatívan véleményezte a tervezetet, azzal érvelve, hogy az korlátozza a nyugdíjhoz való jogot és több alkotmányos elvet is sért. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, a Törvényhozási Tanács véleményezését figyelembe vették, de az csak konzultatív jellegű. “Most a tervezet az ország törvényhozó testülete, a parlament elé kerül, ahol még javítani lehet rajta, bár én úgy gondolom, hogy jelen pillanatban ez a változat a megfelelő Románia számára” – mutatott rá.

A tervezet azt is előírja, hogy bizonyos kategóriákba tartozó állami alkalmazottak – például a szenátorok, képviselők, polgármesterek, alkotmánybírák, a Számvevőszék tagjai és mások – mentesülnek a tiltás hatálya alól. A kormányfő ennek kapcsán leszögezte, nem vonatkozik a tiltás a választott közméltóságokra, illetve azokra, akik esetében a mandátum időtartamáról az alaptörvény rendelkezik. Hozzátette, a kormány jogászai szerint így törvényes és alkotmányos a tervezet. “Ha a parlament megtalálja a módját annak, hogy ne képezzenek kivételt az alkotmány által említett személyek és tevékenységek, én természetesen beleegyezésemet fogom adni, jelen pillanatban azonban ez a változat van” – fogalmazott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 10., 8:04
    ÉRTÉKELÉS: 8

    És honatyáink szántak rá időt és energiát, hogy megkapják a a kiskapt is, hogy mentesüljenek a tiltás hatálya alól. Pont az a kategória ahol legnagyobbak a fizetések. Brávó neked tötvényhozás!!!!