Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet Románia

Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a kormányülésen elmondta, hogy a jövő évi román bruttó hazai tereméket (GDP) 1552 milliárd lejre becsülik. Kiemelte, hogy az államháztartási hiány az idei GDP-arányos 5,7 százalékról 4,4 százalékra mérséklődik, emellett arra számítanak, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya is 8,8 százalékról 8,5 százalékra csökken. Közölte, hogy folytatják a költségvetés fokozatos konszolidációját, így 2024 végére az államháztartási hiány ismét várhatóan a GDP 3 százaléka alá csökken.

A miniszter kiemelte, hogy a GDP 7,2 százalékát fordítják beruházásokra, abszolút értékben 112 milliárd lejt. Emellett különböző szociális támogatásokkal akarják mérsékelni a lakosság vásárlóerejének csökkenését, amit a magas, 15 százalékos infláció okoz.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején kijelentette, hogy csaknem az összes minisztérium nagyobb összegből gazdálkodhat jövőre, az áram- és a gázárak hatósági korlátozása és kompenzálása pedig folytatódik.

A kormány jóváhagyása után a költségvetés a parlament elé kerül, amely megvitatja és szavaz róla. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy ez december 15-e előtt megtörténik, és az államfő kihirdetheti a jogszabályt.

3000 lejre emelkedik januártól a bruttó minimálbér

17,6 százalékkal 3000 lejre emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől – határozott csütörtöki ülésén a kormány.

Romániában 2018 óta a bruttó bér 35 százalékát kitevő társadalombiztosítási járulék teljes egészében az alkalmazottakra hárul, így a jelenlegi adószabályok mellett januártól a minimál bér nettó összege 1863 lej lesz, ami 22 százalékkal haladja meg az idei nettó minimálbért – olvasható a kormány közleményében. A legkisebb órabér ennek megfelelően januártól 18,15 lej lesz Romániában.

A teljes munkaidővel alkalmazott munkavállalók bruttó béréből 200 lej adó- és járulékmentes lesz jövőre, az építőiparban a bruttó alapbér minimális szintjét a jelenlegi 3000-ről 4000 lejre emelik.

Jelenleg 1,2 millió alkalmazott, a munkavállalók csaknem 23 százaléka kap minimálbért. A jövő évtől bevezetendő 3000 lejes minimálbér a kormány tájékoztatása alapján 2 millió 181 ezer munkavállalót érint.

Tíz százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét, 12,5 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Tíz százalékkal emelik januártól a közalkalmazottak, köztisztviselők, illetve a fegyveres testületek hivatásos állományának alapbérét, míg a nyugdíjpont értéke 12,5 százalékkal 1785 lejre emelkedik.

Az állami alkalmazottak alapbéren kívüli juttatásai (a különböző jogcímen megítélt pótlékok) jövőre is a 2022. decemberi szinten maradnak. A túlórát pedig nem fizetik, kizárólag szabadnappal kompenzálják – a fegyveres testületek hivatásos állománya kivételével. A közjogi méltóságok és tisztségviselők tiszteletdíja 2023-ban is az idei szinten marad.

A havi 3000 lejnél alacsonyabb járandósággal rendelkező nyugdíjasok 2023-ban két egyelő részre osztott, januárban és októberben folyósítandó nyugdíjkiegészítést kapnak, 1500 lej alatti nyugdíj esetében 1000 lej, 1501 és 2000 lej közötti nyugdíj esetében 800 lej, 2001 és 3000 lej közötti nyugdíj esetében pedig 600 lej összértékben.

A közlekedési bírságoknál a büntetőpont értéke nem emelkedik, 2023-ban is 145 lej marad.

Jövőre is folyósítják kéthavonta a 250 lejes élelmiszersegélyt

A kormány csütörtöki döntése értelmében jövőre is folyósítják a rászorulóknak a 250 lej értékű támogatást, amelyből kizárólag alapélelmiszereket és meleg ételt vásárolhatnak.

Marcel Boloş európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter a kormányülés után elmondta, a kéthavonta folyósított segélyt 2023-ban egész évben megkapják a kedvezményezettek, de 1500 lejről 1700 lejre emelték a jogosultság feltételéül szabott jövedelemhatárt.

A tárcavezető bejelentette azt is, hogy a segély idei negyedik részletét december 19-e és 23-a között töltik fel a kártyákra.

A Támogatás Romániának elnevezésű csomag keretében ideiglenesen nyújtott segélyben 2,4 millióan részesülnek jelenleg. Idén június 1-jétől 2023. december 31-éig összesen 6.281.200 lejt szán erre a kormány, részben a minisztérium költségvetéséből, részben vissza nem térítendő uniós alapokból – írja elő a vonatkozó sürgősségi rendelet. 

Az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatják a rászorulókat

Az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes adómentes segélyt kapnak jövőre a rászorulók – az erről szóló sürgősségi rendeletet szubtlb csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

A 4 milliárd lejes keretösszegű támogatást a 2014-2020-as többéves költségvetési ciklusban Romániának elkülönített európai uniós forrásokból fedezik, abból a pénzből, amely a regionális, illetve a humántőke operatív programban maradt felhasználatlanul.

A két 700 lejes részletben – a jövő év első, illetve második felében – folyósítandó segélyre a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a szociális segélyből súlyos fogyatékossággal élők, illetve a szociális segélyben részesülő családok jogosultak. Amennyiben egy háztartásban többen élnek, a segély folyósításának az a feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a havi 2000 lejt.

A segély ügyintézését a Román Postára bízták, a szabályozást több mint 20 oldalon keresztül részletezi a jogszabály.

A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható “energiakártyák” névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére is.

A jogszabály indoklása szerint azokban a háztartásokban, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a havi 2000 lejt, a család bevételeinek több mint 30 százalékát kell már az energiaszámlák kifizetésére fordítani az áram 600 százalékos, illetve a földgáz 535 százalékos drágulása miatt. Másfelől az infláció következtében a nehéz anyagi helyzetben lévőknek vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő családoknak a tavalyinál 50 százalékkal több pénzt kell élelemre költeniük.

 A kormány azzal számol, hogy jelenleg (a nyári hónapokat is beleértve) átlagosan 750 lejbe kerül havonta egy lakás fűtése, tehát a jövő évre háztartásonként előirányzott 1400 lejes segély mintegy 15 százalékkal könnyíti a kedvezményezettek energiaszámlák törlesztésével kapcsolatos terheit. A támogatásra jogosult háztartásokban becslések szerint 3,9 millió ember él.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük