Felhívás!

Elfogadta a kormány a bruttó minimálbér 2300 lejre emeléséről szóló jogszabályt

Elfogadta a kormány a bruttó minimálbér 2300 lejre emeléséről szóló jogszabályt Románia

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány azt a jogszabályt, amely 2300 lejben szabja meg a bruttó minimálbér összegét 2021-re – jelentette be a miniszterelnök.

Florin Cîţu rámutatott, a kormány által korábban bejelentetteknek megfelelően a 2020-as infláció, illetve a 2021-re előre vetített inflációs ráta feletti mértékben, 3 százalékkal nő a minimálbér ebben az évben.

“Az emelés természetesen már január 1-jétől érvényes, hiszen a januári béreket februárban fizetik ki, tehát van idő alkalmazni” – fogalmazott a kormányfő.

A kormány által felvállalt ütemterv szerint emelik a nyugdíjakat

Románia 2020-ban nem engedhetett meg magának egy negyven százalékos nyugdíjemelést, és ugyanez érvényes az idei esztendőre is; a nyugdíjak a jelenlegi kormány által felvállalt ütemterv szerint nőnek majd – jelentette ki Florin Cîţu.

A kormányfő az alkotmánybíróság szerdai döntésére reagált ezzel, amellyel a taláros testület elutasította a kormány beadványát, és alkotmányosnak ítélte a nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelését előíró törvényt.

“Románia ezt nem engedhette meg magának tavaly, és nem engedheti meg magának 2020-ban sem” – nyomatékosította a kormányfő.

Florin Cîţu hozzátette, a szóban forgó jogszabály most az államfőhöz kerül, aki vagy visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra, vagy kihirdeti. “Majd meglátjuk, melyik változat mellett dönt. A kormánykoalíció már felvállalt egy nyugdíjemelési ütemtervet. Növelni fogjuk a nyugdíjakat, de az általunk megszabott ütemterv szerint” – fogalmazott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.