Felhívás!

Elfogadta a képviselőház a Románia 2040 hosszú távú stratégiai tervezetet

Elfogadta a képviselőház a Románia 2040 hosszú távú stratégiai tervezetet Románia

Elfogadta szerdán a képviselőház a Románia 2040 elnevezésű hosszú távú stratégia kidolgozására vonatkozó törvénytervezetet, amely előírja az alsóházi elnök vezette Románia 2040 bizottság létrehozását.

A törvénytervezet szabályozza a Románia 2040 címet viselő, hosszú távú gazdasági és szociális fejlesztési stratégia kidolgozására és frissítésére vonatkozó kötelezettséget, valamint a cél eléréséhez vezető alternatív közpolitikák és forgatókönyvek kidolgozását. A stratégiát háromévente frissítik.

A közigazgatási hatóságok, a Román Akadémia, az ágazati akadémiák, a felsőoktatási intézmények, az állami és magánjogi kutatási és fejlesztési intézmények, a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek, valamint a civil szervezetek támogatni fogják a Románia 2040 stratégia kidolgozását, ami egy egy jogi személyiséggel nem rendelkező tanácsadó testület, a Románia 2040 bizottság feladata lesz.

Az elfogadott előírások szerint a Románia 2040 stratégia magában foglalja a megvalósítandó hosszú távú célokat, a gazdasági és társadalmi fejlődésre vonatkozó irányelveket és a megvalósítandó stratégiai közpolitika-csomagot, figyelembe véve a fenntartható fejlesztési elveket.

A Románia 2040 bizottság vezetője a képviselőház elnöke, tagjai közül ketten a kormányt, ketten az államelnöki hivatalt képviselik, egy-egy képviselőt küldenek a parlamenti pártok, két-két képviselőt a parlamenti szakbizottságok, kettőt a Román Akadémia, két-két képviselőt az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság és a Gazdasági Előrejelző Bizottság, egy tagot a Rektorok Tanácsa jelöl.

A tagokat a képviselőház határozatával nevezik ki. A bizottság országos közviták nyomán kidolgoz egy optimista, egy mérsékelt és egy pesszimista forgatókönyvet. A bizottság által kidolgozott stratégiát a kormány lépteti életbe.

A képviselőház döntő ház volt e jogszabály esetében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.