Felhívás!

Elena Udrea volt turisztikai miniszternek le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését

Elena Udrea volt turisztikai miniszternek le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését Románia

Elutasította csütörtökön a legfelsőbb bíróság a Bute-gála néven ismert ügyben indított büntetőper vádlottjainak semmisségi folyamodványát.

Ez az jelenti, hogy Elena Udrea volt turisztikai miniszternek le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületének szavazattöbbséggel hozott döntése jogerős. Az
egyik bíró különvéleményt fogalmazott meg.

A bíróság döntése nyomán a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökének, Rudel Obrejának öt évre, Tudor Breazunak (Elena Udrea nanai birtoka gondnokának) pedig 3 évre kell börtönbe vonulnia. A többi vádlottat korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Ion Ariton volt gazdasági minisztert pedig felmentették a vádak alól.

A legfelsőbb bíróság már korábban jogerős ítéletet hozott a Bute-gála ügyében, ám ennek végrehajtását 2018 decemberében felfüggesztették, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőperben egy törvénytelenül megalakított öttagú bírói testület ítélkezett.

A vádlottak semmisségi folyamodványának elutasítását a legfelsőbb bíróság az Európai Unió Bíróságának arra a határozatára alapozta, amely szerint a tagállamok bíróságai nem kötelesek figyelembe venni az alkotmánybíróság döntéseit az uniós alapokkal való visszaélésekkel kapcsolatos büntetőperekben.

Elena Udrea védőügyvédje ebben a perben Tudorel Toader egykori igazságügyi miniszter volt.

A volt turisztikai minisztert 2018 júniusában ítélték jogerősen hat év börtönre vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés vádjával. A politikus még az ítélethozatal előtt Costa Ricába menekült, de a közép-amerikai ország hatóságai őrizetbe vették.

Az ítélet szerint Elena Udreának közel 3 millió eurós kártérítést kell kifizetnie az Országos Turisztikai Hatóságnak, és összesen 900.000 eurót két tanúnak. Emellett a bíróság arról is döntött, hogy az állam elkobozhat a politikustól közel 1,3 millió lejt.

Az alkotmánybíróság 2018 decemberében hozott határozata nyomán Tudor Breazut és Rudel Obreját szabadlábra helyezték. Elena Udrea szintén elhagyhatta a Costa Rica-i fogdát, és visszatért Romániába.

Hazatérése után a politikus a többi vádlottal együtt kérte a jogerős ítélet megsemmisítését és a büntetőper újratárgyalását.

Az Európai Unió Bírósága 2021 decemberében mondta ki, hogy a tagállamok nem kötelesek figyelembe venni azokat az alkotmánybírósági döntéseket, amelyek az uniós alapokkal való visszaélésekkel kapcsolatos büntetőperekben hozott jogerős ítéletek megsemmisítéséhez vezetnek. 

Bulgáriában fogták el Udreát

Őrizetbe vették és átadták csütörtök délután a bolgár hatóságok a román félnek Elena Udreát.

A Román Rendőrség közlése szerint a volt turisztikai minisztert a bukaresti és a szófiai belügyminisztérium együttműködése révén fogták el. Átadása a román hatóságoknak folyamatban van.

Korábban a határrendészet közölte, hogy Elena Udrea csütörtök reggel a giurgiu határátkelőnél, törvényesen hagyta el az országot, mert nem volt érvényben ellene semmilyen korlátozó intézkedés.

A volt miniszter ellen körözést adtak ki, mert csütörtökön hat évre börtönbe kellett vonulnia, ám a rendőrök nem találták otthonában.

Közleménye szerint a fővárosi rendőrséget csütörtökön értesítette a legfelsőbb bíróság arról, hogy elő kell állítaniuk három, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt személyt, két férfit és egy nőt. A két férfit bekísérték a börtönbe, ám a nőt nem találták az otthonában és más ismert lakcímén, ezért körözést adtak ki ellene.

A közlemény szerint a rendőrség délután fél 4 körül értesült arról, hogy a vádlott a reggeli órákban elhagyta Romániát, még mielőtt megszületett a jogerős ítélet a büntetőperében. A rendőrség emlékeztetett arra, hogy az ítélet kihirdetése előtt a vádlott ellen semmilyen korlátozó intézkedés nem volt érvényben, így jogában állt elutazni az országból.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly kétszer is kérte a bíróságtól, hogy helyezzék hatósági felügyelet alá Elena Udreát, és tiltsák meg a volt turisztikai miniszternek az ország elhagyását, ám mindkét kérést elutasították.

Elena Udrea 2018-ban is elmenekült az országból, még mielőtt a legfelsőbb bíróság 6 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Azért, hogy ez ne ismétlődjön meg, a DNA kétszer is kérte a hatósági felügyelet elé helyezését, de ezt előbb a brassói táblabíróság, majd a legfelsőbb bíróság is elutasította.

Elena Udrea 2018-ban is elmenekült az országból, még mielőtt a legfelsőbb bíróság 6 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Azért, hogy ez ne ismétlődjön meg, a DNA kétszer is kérte a hatósági felügyelet elé helyezését, de ezt előbb a brassói táblabíróság, majd a legfelsőbb bíróság is elutasította.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.