Felhívás!

Elégedetlen a bizottság

A Velencei Bizottság (VB) azt javasolta Romániának, hogy változtassa meg a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását, és ennek érdekében módosítsa az alkotmányt is azért, hogy semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől Klaus Johannis román elnök kért véleményt azt követően, hogy a román kormánykoalíció megszavazta a parlamentben az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítását.
A VB pénteken közzétett, harmincoldalas előzetes véleményében kifejtette: a vezető ügyészek kinevezésében és leváltásában az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepének megőrzése szavatolhatja az eljárás semlegességét, és kiegyensúlyozhatja az igazságügyi miniszter befolyását. A Bizottság ajánlása szerint kiegészítésre szorul az a román kormánykoalíció által beterjesztett javaslat is, amely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben.
A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, ne az ügyészség egy újonnan létrehozandó külön részlege vizsgálja az ügyészek és a bírák visszaéléseit, hanem szakosodott ügyészeket foglalkoztassanak erre a célra.
A VB egy hónappal ezelőtt tájékozódott Romániában az igazságszolgáltatási törvénycsomagról.
A román kormánykoalíció egyebek mellett az ügyészségi visszaélésekre hivatkozva szorgalmazza az igazságszolgáltatás átszervezését, az ellenzék szerint a kormányoldal politikai pórázra akarja kötni az igazságszolgáltatást, hogy megmentse a börtöntől korrupt politikusait. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.