Felhívás!

Elbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Elbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány Románia

Túlélte a Florin Cîțu liberális (PNL) miniszterelnök vezette jobbközép koalíciós kormány kedden a szociáldemokrata (PSD) ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

A PNL, az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly decemberben alakult kormány most először szembesült a koalíció kohézióját próbára tevő bizalmatlansági indítvánnyal.

“A Cîțu-kormány fantasztikus rekordja: a bukott Románia” című előterjesztésben a PSD úgy értékelte, a kormánynak semmilyen gazdaságpolitikai elképzelése sincs, a bérek és nyugdíjak befagyasztásával szegénységbe taszítja az országot, miközben hitelre költekezik, és legfőbb gondja, hogy a járvány utáni újjáépítést célzó európai helyreállítási alapokat a kormánypártok politikai klientúrájának játssza át.

A PSD hazugsággal és korrupcióval vádolta a kormányt, szerinte a “szakadék felé száguld”, kudarcot vallott gazdaságpolitikája, akárcsak a koronavírus elleni oltási kampánya.

Florin Cîțu a parlamenti vita során azt mondta: a kiugró gazdasági növekedést megcáfolhatatlan adatok igazolják, a járvány megfékezését célzó intézkedéseket pedig szerinte az ellenzék hátráltatta. Szerinte a kormány kiválóan működik, a jobbközép koalíció erős és egységes, és legalább nyolcéves kormányzásra készül.

Úgy vélekedett: nem lehet válságról beszélni, amikor a Nemzetközi Valutaalap 7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál Romániának erre az évre. Cîțu kifejtette: az a különbség a jelenlegi és a szociáldemokrata kormányok között, hogy az általa vezetett jobbközép kormány nyereséges beruházásokra, az ország fejlesztésére vesz fel hiteleket, nem pedig az ingyenélők jólétének biztosítására. “Azok a hitelek, amelyek a PSD-bárók zsebében landoltak, nem befektetések” – mondta a miniszterelnök.

A személyeskedésekkel tűzdelt, többórás parlamenti vita során Cîțu a PNL-n belüli választási pozícióit is erősíteni próbálta. A kormányfő a PSD legkövetkezetesebb ellenfeleként állította be magát, aki elkötelezett liberálisként soha nem volt és nem lesz hajlandó a szociáldemokratákkal együttműködni. Cîțu a parlament szószékéről is kifejezte meggyőződését, hogy a szeptemberi tisztújítás után ő veszi át a PNL vezetését a jelenleg házelnöki tisztséget betöltő Ludovic Orbantól.

Az RMDSZ nevében felszólaló Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető a stratégiai tervezés, stabilitás és kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a jobbközép kormánykoalíciónak nem áll szándékában félévente kormányt váltani és a szociáldemokraták rekordját megdönteni a lecserélt miniszterek száma tekintetében. Az RMDSZ-nek az a célja, hogy fenntartható növekvő pályára állítsa Romániát.

A parlamenti erőviszonyok alapján előre lehetett látni, hogy a PSD-ből és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) álló ellenzéknek legalább 33 szavazat hiányzik Cîțu megbuktatásához. A kormánypártok nem akartak kockáztatni, és – az esetleges átszavazást megelőzendő – a bizalmatlansági szavazás alkalmával nem is járultak az urnához.

A kormánybuktatáshoz a törvényhozók több mint felének támogatására, legalább 234 szavazatra lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványt végül 201 képviselő és szenátor szavazta meg, így a kormány a helyén marad.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.