Felhívás!

Elakadtak a koalíciós tárgyalások

Elakadtak a koalíciós tárgyalások Románia

Elakadtak a tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között, miután a kétharmados többségű nagykoalíció létrehozására készülő pártok nem tudtak megegyezni a miniszterelnök személyéről – értesült szerdán a román média.

A bukaresti hírtelevíziók egybehangzó jelentése szerint szerdán eredménytelenül végződött a három párt elnökének egyeztetése, ezt követően pedig váratlanul elnapolták a pártok tárgyalóküldöttségeinek a közös kormányprogram véglegesítése érdekében szerda délutánra összehívott találkozóját is.

Mivel a PSD és a PNL is igényt tart a miniszterelnöki posztra, megegyeztek abban, hogy a tisztséget felváltva töltik be, de nem sikerült még megállapodniuk, hogy melyik párt jelöltje lesz az első.

A PSD szerdán úgy döntött, hogy Marcel Ciolacu pártelnököt jelöli a posztra, azt viszont továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy a PNL részéről is a pártelnök legyen a miniszterelnök-jelölt. A PSD leszögezte: nem szavazhat bizalmat annak a Florin Cîțunak, akinek az előző kormányát októberben megbuktatta.

Cîțu szerdán úgy nyilatkozott: furcsának tartja a PSD kikötését, hiszen az októberben megszavazott bizalmatlansági indítvány nem az ő személye, hanem az általa vezetett kormány ellen irányult, ilyen alapon pedig a megbuktatott kabinet egyetlen tagja sem lehetne többé miniszter.

A PNL végrehajtó bizottsága előző este döntött arról, hogy elfogadja a váltakozó kormányfők rotációs rendszerét, ha a PNL adhatja az első miniszterelnököt. Citu rámutatott: a PNL miniszterelnök-jelöltje a párt mindenkori elnöke, a PNL tárgyalóküldöttségének pedig – egyelőre – nincs felhatalmazása arra, hogy leendő koalíciós partnereivel más liberális kormányfőjelöltről tárgyaljon.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy televíziós interjúban úgy vélekedett: a kormány csak akkor fog jól működni, ha a koalíciós pártok elnökei vezetik a kormányt, ellenkező esetben nehézkesen születnek a döntések és feszültségek keletkeznek a hatalmi pólusok között.

A Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a PNL vezetői szerda este informális megbeszélést tartanak a patthelyzet feloldásának lehetőségéről a párt jelöltjeként újraválasztott Klaus Iohannis államfővel, aki már korábban jelezte, hogy Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi minisztert találja legalkalmasabbnak a kormányfői posztra.

Iohannis korábban közölte: csak akkor hívja össze formális kormányalakítási egyeztetésre a pártokat, ha sikerül egymással egy kormánytöbbség kialakításáról megállapodniuk.

Marcel Ciolacu kijelentette szerda este, hogy Romániának jövő héten meglesz a kormánya. “Jövő héten Romániának lesz kormánya. (…) Ez egy kötelesség is, az embereknek elfogyott a türelme, ezt meg kell tennünk” – mondta Ciolacu. Arra a kérdésre, hogy Florin Cîţu egyetért-e ezzel az állásponttal, Ciolacu azt felelte: “A koalíciót képviselő összes elnök egyetért”.

Ciolacu szerint várhatóan csütörtökön kerül sor a szerda estéről elnapolt kormányalakítási tárgyalásra.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások