Hirdetés
Hirdetés

Egyszerűsödhetnek az örökbefogadások Romániában

Egyszerűsödhetnek az örökbefogadások Romániában Románia

Egyszerűsödhetnek az örökbefogadások Romániában. A parlament egyhangúlag megszavazta a törvény módosítását, amelyet még az államfőnek is ki kell hirdetnie.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik legfontosabb módosítás, hogy egy gyermeket örökbefogadhatónak nyilváníthatnak csupán a szülők beleegyezésével is, nem lesz szükség a negyedik fokú rokonok jóváhagyására, mint eddig.

Ugyanakkor a rokonok elsőbbséget fognak élvezni az örökbefogadási folyamatban.

Az örökbefogadó családot ugyanazokban az előnyökben részesülnek, mint a biológiai családok. Ezen kívül, azok, akik idősebb korú, vagy fogyatékkal élő gyerekek örökbefogadását vállalják, anyagi támogatásban is részesülnek. A fogyatékkal élők esetében az orvosi kezelésekre is biztosítanak forrásokat.

A testvérek esetében ugyanazt az ügykezelőt fogják kijelölni, azok az örökbefogadók pedig, akik már befogadták az egyik testvért, elsőbbséget fognak élvezni a másik örökbefogadásánál.

Az örökbefogadói tanúsítvány érvényessége 2 évről 5 évre nő, a biológiai szülők pedig 6 hónap elteltével már nem visszakozhatnak.

Jelenleg mintegy 50 ezer romániai gyermek él a gyermekvédelmi rendszerben. 2017-ben több mint háromezer személy rendelkezett az örökbefogadáshoz szükséges tanúsítvánnyal, és valamivel több mint ezren fogadtak örökbe gyermeket.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük