Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egyszerűsítené az energiaszámlákat a fogyasztóvédelmi hatóság

Egyszerűsítené az energiaszámlákat a fogyasztóvédelmi hatóság Románia

Az energiaszámlák egyszerűsítésére vonatkozó törvénymódosító tervezetet nyújtott be a parlamentbe az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke. Horia Constantinescu erről a szenátus visszaéléseket kivizsgáló bizottságának szerdai ülésén számolt be.

Az intézményvezető elmondta, hogy a jogszabályjavaslatot az Országos Energiaszabályzó Hatósággal (ANRE) konzultálva dolgozta ki. A tervezet szerint az energiaszámlákat egy áttekinthető, a fogyasztók által könnyen megérthető, egységes modell alapján állítanák ki a szolgáltatók.

Az ANPC elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az energiaszolgáltatókkal kötött szerződéseket “egy adott pillanatban felül kell majd vizsgálni”. Constantinescu a hatóság által megállapított és büntetett visszaélések között a téves óraleolvasást és a téves adatok alapján történő számlázást említette.

Újból bevezethetik az energiaárak állami szabályozását

Constantin Ştefan energiaügyi államtitkár szerint megvan a politikai akarat arra, hogy Romániában ismét bevezessék az energiaárak részleges állami szabályozását.

Erről a kormányzati tisztségviselő a szenátus visszaéléseket kivizsgáló bizottságának szerdai ülésén beszélt. Elmagyarázta: a szabályozás azért lenne részleges, mert csak arra az energiamennyiségre lehetne bevezetni, amit még nem értékesítettek a termelők. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy ehhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy mit ért szabályozás alatt. Eszerint az energiaárak hatósági szabályozását a teljes ellátási láncban bevezetnék, de úgy, hogy az állam figyelembe veszi a termelők és a szolgáltatók költségeit, és bizonyos nyereséget is biztosít ezeknek a vállalatoknak. Hozzátette, hogy az intézkedés bevezetése csak politikai döntés révén lehetséges, mert nem tartozik az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) hatáskörébe.

A szenátusi bizottság szerdán a villamosenergia-szolgáltató vállalatok állítólagos visszaéléseiről, a számlázási módszerekről, a díjszabásokról, az aránytalannak ítélt tarifákra vonatkozó ajánlatokról tartott meghallgatásokat. Az ülésen az ANRE és az érintett vállalatok képviselői mellett részt vett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Horia Miron Constantinescu is.

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük