Felhívás!

Egyszerű indítványt nyújtott be az USR a kulturális miniszter ellen

Egyszerű indítványt nyújtott be az USR a kulturális miniszter ellen Románia

Lucian Romaşcanu kulturális miniszter elleni egyszerű indítványt nyújtott be kedden a képviselőházhoz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bukaresti Nemzeti Színháznál kirobbant botrány miatt.

Hétfőn az alakulat a fővárosi színház igazgatója, Mircea Rusu leváltását kérte a minisztertől, miután vasárnap a Dan Puric színész-rendező egyéni előadására érkező nézőknek a Certitudinea (Bizonyosság) című, az USR szerint “nacionalista, revansista, rasszista és Európa-ellenes” lap példányait osztogatták. A párt azt állítja, a színházigazgató tudott a kezdeményezésről, mert maga is a teremben ült. Emellett azt is felrótta Rusunak az USR, hogy megtagadta egy, a háború sújtotta ukrajnaiak megsegítését célzó humanitárius kampány lefolytatását, és hogy befogadta a színház a “közismerten Oroszország- és Putyin-párti” Dan Puric produkcióját.

Mircea Rusu hétfőn elhatárolódott a kezdeményezéstől, úgy véli, “ez a médiacirkusz” célzottan a személye ellen irányul. Lucian Romaşcanu hétfőn azt nyilatkozta, belső vizsgálat indult a színháznál, és a minisztérium ellenőrző testülete is kivizsgálja az ügyet.

A kedden benyújtott egyszerű indítványban az USR azt állítja, a miniszter “a művészi szabadság mögé bújva” hárítja a felelősséget.

“Miközben egész Európa az EU- és NATO-ellenes propaganda ellen küzd, a Nemzeti Színházban egy nacionalista, antiszemita, Európa-ellenes és Putyin-párti kiadvány több száz példányát osztogatják ingyen, az ügyvivő színházigazgató szeme láttára. Nem egy példányt, nem kettőt, hanem több százat! És mit csinál mindeközben a kulturális miniszter? Bizottságokat állít fel, vizsgálatokra vár” – fogalmaznak az indítványban. 

FRISSÍTÉS: Mégsem vitatják meg szerdán az indítványt

Nem vitatják meg szerdán a képviselők a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványát Lucian Romaşcanu kulturális miniszter ellen – döntötte el kedd délután a házbizottság.

A testület azzal indokolta a napirend módosítását, hogy szabálytalanságot észleltek az egyszerű indítvány benyújtásához szükséges aláírásokkal kapcsolatban.

A házbizottság korábban úgy döntött, hogy az USR indítványát szerdán 11 órától vitatja meg a képviselőház, a szavazást pedig jövő héten tartják. A módosított napirend szerint szerdán csak szakbizottsági ülések lesznek a képviselőházban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.